Mila: “Een kleine plantenbak als gebaar van grote dank!”

20/06/2022

Mijn zoon wou afgelopen woensdagnamiddag gebruiken om een eindejaarsgeschenk voor zijn lerares te maken. Een mok kopen met hartjes? Chocolade en andere zoetigheden? Neen. Compleet passé blijkbaar! Hij wou iets unieks maken.

Ik dacht dat de lerares in kwestie de snoepjes meer op prijs gesteld zou hebben. Maar ik volgde de hoofdaannemer en hielp hem om zijn cadeau te bouwen. We gingen naar een grote doe-het-zelf zaak om te verzamelen wat we nodig hadden. Een mooie grote houten bak, 3 of 4 cm diep (wij namen een vierkante, maar je kan ook gaan voor een rechthoekig exemplaar). Een stuk kippengaas. En een tiental vetplanten, die kleurige miniatuurplantjes die erg in de mode zijn.

De rest van het materiaal hadden we al: een nietpistool, een kniptang en potgrond.

De afmetingen!

Daarna was het kinderspel. Ik mat de afmetingen van de binnenkant van de bak en knipte het gaas op maat, en zorgde ervoor dat er aan elke kant van het vierkant 1 cm bijkwam. Daarna niette ik de eerste kant van het gaas aan één van de binnenranden van de bak. Ik deed hetzelfde met de drie andere kanten.

De scherpe randen…

In dit stadium was de houten bak (waarvan het deksel niet meer nodig was) versierd met een net van gaas. En scherpe randen waren naar de bodem van de bak gericht: onmogelijk om vast te komen zitten of je te bezeren.

Mijn jongen deed daarna de rest.

Hij gebruikte een soeplepel om potgrond over de gaten te gieten en schudde met de bak, zodat de grond in de bak zakte. Toen hij klaar was, was de bodem bedekt met een flinke laag aarde. Daarna begon hij de kleine vetplantjes door het gaas te duwen.

Telkens moest hij de aarde van de wortels halen om ze door één van de gaten in het gaas te kunnen steken. Hij gebruikte een eetstokje om de wortels in hetzelfde gat te verzamelen. Daarna koos hij de plaats voor elke plant. Volgens de maten, vormen en kleuren creëerde hij zijn kleine ommuurde tuin.

Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het resultaat zo mooi zou zijn! Een kleine tuin om zijn grote dankbaarheid uit te drukken!