Een optimale binnenverlichting is voor iedereen haalbaar

17/01/2022

Donkere dagen? Die smeken om licht! De juiste sfeervolle en toch praktische binnenverlichting voorzien is een kunst. Wij doen alvast enkele tips uit de doeken, zodat ook jij over een geweldige binnenverlichting beschikt.

Advies 1: Combineer verschillende soorten van verlichting

Eén lichtbron kan nooit voor sfeer en gezelligheid zorgen. Experts raden dan ook aan om plafondverlichting met staande verlichting en praktische verlichting zoals bijvoorbeeld een lamp op de dressoir of bureau te combineren. Deze drie types licht vormen de perfecte combinatie.

Advies 2: De kamerinrichting bepaalt de verlichting

Begin met het positioneren van je meubelen, vul aan met je decoratieve elementen en stem hier vervolgens je verlichting op af. Zo bekom je het beste resultaat. Houd in het achterhoofd dat op termijn meubels een nieuw plekje kunnen krijgen en dat de verlichting bij voorkeur flexibel mee in de ruimte kan bewegen. Verlichting zorgt voor accenten en mag nooit overheersen. Het ondersteunt eigenlijk de rest van je interieur en doet dit optimaal tot zijn recht komen.

Advies 3: Praktische verlichting? Dat is gaan voor contrast

Veel mensen denken dat helder licht noodzakelijk is om praktisch te zijn: denk maar aan lezen en koken. Maar eigenlijk gaat het om het contrast tussen verlichting. Onze ogen passen zich immers aan wanneer licht feller wordt. Contrasterende verlichting zorgt voor meer comfort.

Advies 4: Let op de temperatuur van een lamp

Denk bij de temperatuur van je lamp niet aan warmte, maar wel aan de kleur. Je hebt bijvoorbeeld fel wit licht, maar ook sfeervol en warm wit, naar zelf het gele toe. Deze temperatuur van het licht wordt in Kelvin uitgedrukt. Door op deze eenheid te letten kan je de contrasten selecteren en weet je of je voor fel wit of warm wit gaat. Warme lampen zorgen voor sfeer, terwijl koel licht eerder functioneel is.

Advies 5: Denk in lumen, niet in Watt

De eenheid Watt geeft niets weer over de helderheid van je lamp. Watt geeft aan hoeveel energie je lamp verbruikt, maar daar stopt het ook. De eenheid lumen geeft wel aan hoeveel zichtbaar licht een bepaalde lichtbron uitstraalt. Het aantal lumen vind je op elke verpakking, dus hier kan je je wel op baseren.