4 tips voor een 100% functionele wasruimte

30/11/2022

Een goed ingerichte wasruimte maakt uw leven veel gemakkelijker. Een grote opvouwtafel, ruime en intelligent ingerichte opbergruimten, slimme droogaccessoires, hier is het abc van een vertrek waar u graag zal vertoeven!

Wat zijn de behoeften?

Allereerst is het noodzakelijk om de behoeften en gewoonten van het gezin te bepalen. Inderdaad, als je liefst de was voor de televisie opvouwt of stapels schone kleding op de keukentafel legt, hoef je geen opvouwtafel in de wasruimte te voorzien, aangezien je ze toch niet zal gebruiken!

Vervolgens bepalen we de bestemming van de verschillende ruimten in de wasplaats en de elementen die er nodig zijn: apparaten, spoelbak, opbergvakken voor wasmiddelen, manden voor wasgoed, droogruimte in de open lucht, er zijn mogelijkheden genoeg!

Welke locatie?

Om verplaatsingen en rommel in de andere kamers van het huis zoveel mogelijk te beperken, wordt aanbevolen om de wasruimte zo dicht mogelijk bij het midden van het huis te kiezen. Dit is de sleutel tot een optimale bereikbaarheid. Inderdaad, hoe centraler deze ruimte, hoe gemakkelijker het zal zijn om de was van het gezin te verzamelen en te drogen. En als het geluid van de machines zou storen, volstaat het om de isolatie van de kamer te verbeteren met behulp van isolatiestrips of geluidswerende panelen.

Denk aan ergonomie!

Om een optimaal gebruik van de kamer mogelijk te maken, moet je voldoende ruimte vrijmaken. Je moet de kamer kunnen verlaten met een mand vol wasgoed in je armen. De opening van elke deur moet daarom vrijgelaten worden. Als je genoeg ruimte hebt, is het voorzien van een vouw- en strijkruimte een must. Plaats ze op de juiste hoogte, zodat je je handen erop kunt leggen zonder dat je je armen hoeft te plooien of je rug hoeft te buigen.

Een vaste plank, geplaatst boven de apparaten, is een oplossing die de voorkeur verdient. Kies ten slotte voor materialen zonder reliëf, omdat die makkelijker schoon te maken zijn. Acryl en thermoplast voor meubels en tegels of vinyl voor de vloer, zijn veruit de meest geschikte alternatieven.

Een handig verhoog

Het is mogelijk om de wasmachine en de droogkast op een ergonomische hoogte te zetten dankzij een speciaal verhoog. Dat kan voorzien worden van een lade om bijvoorbeeld de verschillende producten in op te bergen. Dit systeem wordt apart verkocht door verdelers van apparaten en maakt het veel gemakkelijker om kleding in en uit te laden, terwijl het ook extra opbergruimte biedt.

Verzorg ten slotte ook de verlichting en de ventilatie van de kamer, vooral als u van plan bent om kleding op natuurlijke wijze te drogen. Alles droogt des te sneller als de ruimte goed geventileerd is!