Welk type binnendeur kies je?

25/06/2021

Een binnendeur kiezen? Heel wat mensen staan er niet bij stil en/of gaan voor een gewone schilderdeur, maar een mooie binnendeur geeft het interieur net een tikkeltje extra. Zelfs wanneer je werkt met veel open ruimtes, kan een binnendeur een ware eyecatcher vormen. Er zijn verschillende types binnendeuren en wij zetten even wat mogelijkheden voor je op een rijtje.

Type 1 l De draaideur

Een veel gekozen binnendeur is de draaideur. Deze bestaan uit een vleugel die met scharnieren of paumelles is opgehangen aan het binnenkader.

Draaideuren bestaan uit een vleugel die met scharnieren of paumelles is opgehangen aan het binnenkader. Het aantal scharnieren hangt af van het gewicht van de binnendeur. Kies je voor een stompe draaideur, dan valt deze volledig binnen het deurkozijn en krijg je een strakke look. Een opdekdeur overlapt dan weer een beetje het kozijn, waardoor er minder tocht door kan. Deze draaideuren zijn net iets bruter en worden vandaag de dag minder genomen. Kies je voor een draaideur dan geniet je van heel wat privacy, akoestisch comfort en weet je dat je deur makkelijk opent en sluit. Je hebt echter wel wat plaats nodig voor de draaicirkel van de binnendeur en in open ruimtes komt deze deur minder tot zijn recht.

Type 2 l De schuifdeur

Bij deze binnendeuren opent de vleugel parallel met de wand. De meeste schuifdeuren beschikken over een al dan niet zichtbare bovenrail en een groef in de grond met geleidingsstift. Een schuifdeur geeft een ruimtelijk gevoel, neemt weinig vloeroppervlakte in en is perfect geschikt voor grote openingen. Ook in kleine ruimtes komt deze binnendeur tot zijn recht. Een schuifdeur kost vaak wel wat meer en is gevoelig voor slijtage. Bovendien neemt schoonmaken net wat meer tijd in beslag.

Type 3 l De pivotdeur

Pivotdeuren hebben geen scharnieren, maar een draaipunt in de grond en in de bovenkant van de deuropening. Ze draaien rond een denkbeeldige as. Vaak zit die as aan de zijkant en gaat de vleugel aan beide kanten open over een hoek van minstens 90 graden, maar ook alternatieven met de as in het midden zijn mogelijk. Deze binnendeuren ogen vaak luxueus en zijn vaak echte blikvangers. Pivotdeuren zijn perfect geschikt voor grote openingen. Vaak zit je bij deze binnendeuren wel met een grote draaicirkel, zijn ze net wat moeilijker in gebruik en passen ze enkel in grote ruimtes. Deze binnendeuren komen trouwens met een stevig kostenplaatje.