4 types verf voor garagevloeren

18/06/2021

Wat is er vervelender dan constant de vloer van je garage te moeten borstelen wanneer die vol stof ligt? Wanneer je een vloerbedekking voor je garage zoekt die makkelijk te reinigen en resistent is, kan garagevloerverf een goede oplossing zijn!

Alexander Milo

Op dit moment zijn er vier soorten vloerverf op de markt.

Epoxyverf, de meest performante.

Samengesteld uit harsen, een verharder, gekleurde additieven en mineralen, biedt deze industriële verf, eens droog, een oppervlak dat zowel gezond als gemakkelijk schoon te maken is. Zijn uitstekende dekkracht maakt het ook mogelijk om kleine oneffenheden in de vloer te maskeren. Hoewel epoxy 20 tot 30 keer resistenter is dan gewone vloerverf, is het ook milieuvriendelijk en vormt het geen gevaar voor de gezondheid. Je moet echter wel over enige expertise beschikken bij het aanbrengen ervan. Je schakelt daarom best een vakman in.

Polyurethaan verf

Deze is ook resistent en wordt aanbevolen voor zeer druk bezochte zones. De polyurethaan-variant lijkt sterk op epoxyverf, maar biedt echter een minder doorzichtige en dekkende afwerking. Het product heeft ook een meer uitgesproken glans, wat de netheidsfreaks bijzonder blij zal maken!

Acrylverf.

Deze verf is veel kwetsbaarder en kan bij intens gebruik, na verloop van tijd snel slijten en afschilferen. Acrylverf is ook niet erg bestand tegen het schurende effect van de wielen van een voertuig. Het is daarom meer geschikt voor bijvoorbeeld een kelder of een wasruimte.

Alkyd-urethaanverf

Deze categorie onderscheidt zich door een breder kleurenpalet dan de andere verven. Dit voordeel wordt gecombineerd met het feit dat het ook een goede weerstand biedt, die dicht bij die van epoxyverf komt!

Vele voordelen

Wie een garage met een betonnen vloer heeft, weet dat die stof lijkt aan te trekken, vooral omdat onbehandeld gelaten beton de neiging heeft sneller te slijten en fijne deeltjes af te geven. Omdat het poreus is, absorbeert het bovendien allerlei soorten vet en vloeistoffen, wat allesbehalve esthetisch is!

Of je garagevloer nu uit ruw beton of tegels bestaat, door te kiezen voor verf voor je garagevloer, kan je alle hierboven genoemde hindernissen vermijden, maar ook kleine scheuren en oneffenheden opvullen en tegelijk de slijtvastheid verhogen. Kers op de taart: vloerverf is een goede warmte- en geluidsisolator. Dit maakt het ideaal als je de garage beschouwt als een kamer in het huis als elke andere, waar je bijvoorbeeld een wasruimte of werkplaats kan installeren.