Hoe kies je de grootte van je tv-scherm?

18/06/2021

Met diagonalen variërend van 24 tot meer dan 80 inch, zijn televisieschermen tegenwoordig verkrijgbaar in een groot aantal maten. Dat maakt de keuze van een nieuwe televisie er niet makkelijker op. Hier zijn onze tips om het juiste toestel op de kop te tikken!

Sinds de lancering van televisie in de jaren 1950 is de grootte van de schermen blijven groeien, vooral sinds het verschijnen van de flatscreens. Een trend die wordt bevestigd in het aankoopgedrag met een gemiddelde van 36 inch in 2017 dat nu verder is toegenomen tot 55 inch!

Hoe bereken je de ideale schermgrootte?

Een element van het antwoord wordt ons gegeven door de Koreaanse fabrikant Samsung die aanbeveelt dat "voor de meest krachtige en meeslepende visuele ervaring, het scherm 40 ° van het gezichtsveld moet innemen". Het is daarom noodzakelijk om de vereiste afstand te berekenen door de grootte van het scherm met 1,2 te vermenigvuldigen. Een afstand van 1,7 meter is bijvoorbeeld aangewezen voor een scherm van 55 inch (of 139,7 cm) of 2,3 meter voor een scherm van 75 inch (of 190,5 cm). Bij Sony is men iets minder genereus, de Japanners bevelen een verhouding van 1,6 of 2,2 meter aan voor een 55-inch scherm.

En wat met de resolutie van het scherm?

Hier geldt hoe beter de resolutie, hoe dichter u bij het scherm kan zitten zonder de pixels te kunnen onderscheiden. Hiervoor zullen alle experts u vertellen dat het nutteloos is om gekke bedragen uit te geven in een 4K- of zelfs 8K-scherm als de grootte minder dan 55 inch is. Je zou inderdaad geen verschil zien.

Wat de resolutie zelf betreft, wordt over het algemeen een verhouding van 3,9 aanbevolen voor een HD-tv (die bijna van de markt is verdwenen), 2,6 voor een Full HD-tv en 1,3 voor een Ultra HD- en 4K-tv.

In welke kamer gaat u de tv installeren?

We kunnen alleen maar aanraden om uw gezond verstand te gebruiken en redelijk te zijn, vooral bij het aanschaffen van een televisie voor de keuken of een slaapkamer. In deze twee gevallen heeft het geen zin om te kiezen voor een oversized scherm. Denk ook aan de ruimte die het scherm op of voor je muur zal innemen zodra het is uitgeschakeld.

En tot slot, houd er bij het maken van uw keuze in de winkel rekening mee dat uw perceptie van de ruimte sterk wordt beïnvloed door het aantal gepresenteerde televisietoestellen, maar ook door de vaak zeer grote winkelruimte. Hierdoor lijkt een scherm thuis vaak groter dan in de winkel!