Een daglichtsysteem voor in de kelder!

15/06/2021

Wil je van je kelder écht wat maken? Geen donker hol meer, maar een oase van licht? Dan zijn er daglichtsystemen op de markt die jouw kelder op een natuurlijke manier verlichten. Licht tot in de verste hoekjes van je kelder! Hoe dat in zijn werk gaat? We vertellen je graag wat meer over het daglichtsysteem.

Wat is een daglichtsysteem?

Bij een daglichtsysteem in de kelder wordt door middel van een speciaal buizensysteem daglicht via een kelderdoorvoer door de grond heen getransporteerd. Het klinkt wat futuristisch, maar dat is het eigenlijk niet. Op een al bij al eenvoudige manier bereikt daglicht zo je kelder en maak je van een donkere ruimte een leefbare ruimte. Een fitness, een extra slaapkamer of de perfecte hobbykamer? De mogelijkheden zijn eindeloos met net wat meer daglicht.

Aan de slag met een daglichtkoepel

Een vorm van een daglichtsysteem is de daglichtkoepel. Er zijn meerdere fabrikanten. Dit systeem kan in de grond of in een zijmuur worden geïnstalleerd en via buizen komt het daglicht in je kelder terecht. Overdag is zo geen kunstlicht meer nodig in de kelder, die een heel andere uitstraling krijgt. Bovendien zorgt het daglichtsysteem er ook voor dat je de temperatuur beter kunt controleren. Het systeem isoleert in principe uitstekend, waardoor de warmte binnen en de kou buiten blijft. Daglichtsystemen zijn er trouwens op voorzien enkel licht en geen warmte naar binnen te transporteren, dus een bakoven wordt het nooit.

Daglichtsysteem in je terras of in de stoep

Er zijn nog alternatieven voor wil of kan werken via een zijmuur of de grond. Een andere oplossing is om je daglichtsysteem in je terras of de stoep te integreren. Vaak zijn deze systemen ook in staat mechanisch te ventileren. De ventilatiegaten staan altijd open, maar laten geen vuil of insecten door. Je kelder blijft dus proper. Overtollig regenwater? Een geïntegreerd afvoersysteem rekent hiermee af. Visueel geeft dit daglichtsysteem wat extra cachet en glas dat wordt gebruikt is overloopbaar. Het glas is vijf keer harder dan gewoon glas, dus je kunt er ook perfect over rijden.

Laat je goed informeren over je daglichtsysteem

Meer doen met je kelder? Informeer eens grondig naar de mogelijkheden van een puik daglichtsysteem. Een extra ruimte zonder al te veel moeite, wie zit daar nu niet op te wachten?