Je woning kindvriendelijker maken? Dat doe je zo!

1/03/2021

Kinderen zijn top, maar de inrichting van je woning zal vaak wel een stevige verandering (moeten) ondergaan. De meeste huizen zijn standaard niet kindvriendelijk ingericht. Met deze tips maak je je woning alvast kidsproof.

Zorg voor een veilige omgeving

Kinderen ravotten en een veilige omgeving is dan ook cruciaal. Beveilig de stopcontacten en ook een rookmelder – sowieso wettelijk verplicht – is een must. Scherpe randen kun je afdekken met rubberen stootrandjes of een eigen oplossing. Het is visueel misschien wat minder aantrekkelijk, maar het bespaart je wel een tripje naar het ziekenhuis om een hoofdwonde te laten naaien.

Voorkom al te veel speelgoed in de woonkamer en houd de vloeren vrij. Kinderen die over speelgoed struikelen komt veel voor. De salon- en/of eettafel? Bedek hier de hoeken met hoekbeschermers om lelijke wonden te voorkomen.

Kruip eens als een peuter door je woning. Het klinkt misschien een beetje absurd, maar je merkt zo wel veel meer probleempunten op. Beschik je over een trap, dan is een hekje voor deze trap een must. Het is veilig én geeft je gemoedsrust.

De keuken als risicogebied

De keuken is een risicogebied. Chemische spullen berg je maar beter veilig op, want kinderen gaan vaak op onderzoek uit en een slokje is snel genomen. Plaats schoonmaakmiddelen en andere spullen op een hoogte waar ze niet aan kunnen en sluit ze eventueel af met en slot. Berg scherpe spullen goed op en kijk uiteraard ook uit tijdens het koken. Het zou het eerste ongeluk met kokend water niet zijn.

Kijk uit in de tuin

Beschik je over een tuin, zorg dan ook dat deze veilig is. Een rondje door de tuin lopen op tijd en stond is zeker nuttig. Het is ook altijd verstandig om een oogje in het zeil te houden als je kinderen buiten spelen. Valpartijen komen vaak voor in de tuin. Rubberen tegels kunnen een val alvast dempen en nare wonden voorkomen.