Waar plaatst u een subwoofer best?

10/09/2020

Als garantie op een gespierde en levendige geluidsweergage staat de subwoofer (of basluidspreker) hoog aangeschreven bij audiofielen. Naast de kwaliteit van de subwoofer is ook zijn optimale plaatsing belangrijk om het beste resultaat te bekomen.

 

Tegenwoordig zijn nog maar weinig mensen bereid om imposante luidsprekers te installeren in hun interieur. Kleinere luidsprekers, dat is duidelijk de trend, wat wil zeggen dat ze minder gemaakt zijn om lagere frequenties voort te brengen. Daarvoor is een bepaalde omvang van de luidspreker vereist. Als u kiest voor enkel kleine luidsprekers aan weerszijden van de televisie, of een soundbar, maar toch houdt van spektakel, is een subwoofer een must om de diepste bassen te kunnen weergeven.

Maar een subwoofer kan ook grotere luidsprekers een handje helpen. Ook al zijn die beter in het weergeven van bassen in vergelijking met kleine luidsprekers, doen ze dat zelden met dezelfde kracht als een subwoofer die dat als enige opdracht heeft. Hij wordt gewoonlijk verkocht als actieve luidspreker (en beschikt dus over zijn eigen versterker), dus moet de subwoofer stroom krijgen, in tegenstelling tot passieve speakers.

Hij ontziet de rest van de installatie!

Een subwoofer die naam waardig, geef nooit frequenties van meer dan 120 Hz weer, wat betekent dat hij enkel geluiden weergeeft die energie geeft aan de diepste noten en geluiden. De subwoofer gaat ook het werk van de versterker van uw HiFi-keten of home cinema verlichten. Diepe bastonen genereren vergt immers heel wat stroom om het membraan van de luidsprekers te doen bewegen. En als uw versterker minder hard moet werken, doet hij zijn werk beter, met bovendien minder vervorming.

Waar plaats u hem?

Omdat lage basfrequenties moeilijk te lokaliseren zijn (in tegenstelling tot hoge frequenties), kan de subwoofer bijvoorbeeld achter een meubel of onder de zetel geplaatst worden. Let er wel op dat de locatie geen resonantie teweeg brengt. Vermijd dus de plaatsing van een subwoofer in een hoek, die kan zorgen voor echo’s die de geluidsweergave kunnen veranderen.