7 tips voor het inrichten van een kleine ruimte

26/09/2018

Heb jij een kleine woning of appartement? Het heeft natuurlijk zo zijn voordelen, zo zijn kleine woningen goedkoper en hebben ze vaak een knus en gezellig karakter.

Toch blijft het voor veel mensen lastig om een kleine woonst praktisch en stijlvol in te richten. Wanneer je rekening houdt met enkele basisprincipes, is het echter kinderspel. Immovlan helpt je daar graag bij.

1. Geen goede indeling van bergruimte

De meest gemaakte fout bij het inrichten van een kleine, compacte ruimte is dat de bergruimte niet goed wordt ingedeeld. Waarschijnlijk heeft jouw woning of appartement veel meer opbergruimte dan je denkt. Zo worden ruimtes onder een bed en boven deuren vaak vergeten om te gebruiken als opbergplek. Zo kan een plank boven een deurpost of speciale bedbakken uitkomst bieden om extra opbergruimte te creëren in huis. Vergeet ook niet om manden en dozen bovenop je kleerkast te zetten.

2. Te grote of te kleine meubels?

Veel mensen denken dat voor een kleine ruimte enkel kleine meubels geschikt zouden zijn. Niets is minder waar! In een kleine ruimte kunnen iets grotere of meer langwerpige meubels de ruimte juist hoger of langer laten lijken. Denk aan een grote zetel of hoge boekenkast. Speel hier een beetje mee en probeer verschillende meubelopstellingen uit.

3. Bewust kiezen en kopen

Impulsaankopen voor je interieur zijn eigenlijk not done wanneer je een kleine woning hebt. Je kan immers niet zomaar alles wat je mooi vindt kwijt in een kleine ruimte. Ons advies is om eerst grote objecten uit te kiezen en te plaatsen, om vervolgens te zien wat de ruimte nog nodig heeft. Bewust kiezen en kopen, daar zal je uiteindelijk meer plezier van hebben.

4. Werk met een plannetje

Zomaar een ruimte gaan inrichten en volzetten met meubels en accessoires die je mooi vindt, is niet de meest handige manier van interieur styling. Zeker niet bij een kleine woonst wanneer er niet zoveel ruimte is om te schuiven met meubels. Elk hoekje is kostbaar, en daarom is het handig om eerst goed na te denken waar alles komt te staan. Het maken van een simpele plattegrond kan je hierbij helpen.

5. Pas op met room dividers!

Tegenwoordig zijn er de zogenaamde room dividers die en ruimte of studio kunnen opdelen in verschillende ruimtes. Pas hier wel mee op, elke kamer en elke ruimte is anders. Wat in het ene huis heel goed werkt, kan in je eigen woning juist heel erg tegenwerken. Bovendien kunnen room dividers er voor zorgen dat een kleine ruimte nog kleiner lijkt, doordat je de ruimte opdeelt in verschillende ‘hokjes’.

6. Kleur of geen kleur, that’s the question…

Witte muren en lichte kleuren zorgen over het algemeen voor een meer ruimtelijk gevoel. Vergeet niet dat een donkere muur een prachtig dramatisch effect kan hebben! Zeker als je een groot raam hebt waar veel licht door naar binnen valt, kan je best kiezen voor een gekleurde wand. Op basis van die ene eyecatcher pas je de rest van je interieur vervolgens aan.

7. Lege hoekjes creëren

Wanneer je niet al te veel ruimte hebt, wil je het liefst alle hoekjes zo optimaal mogelijk benutten. Probeer hierbij ook zeker een of enkele hoekjes leeg te laten, zo creëer je een soort rustpauze in je interieur en staat je kleine woonst straks niet tot het dak toe gevuld met spullen!

Hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen bij het inrichten van een kleine woning of kamer. Maak een plattegrond, kijk goed naar de ruimte die je hebt en probeer verschillende dingen uit. Je zal uiteindelijk zelf wel zien welke indeling het beste is voor jouw kleine woning of appartement.