Welke airconditioning in huis (laten) installeren?

13/04/2018 - partner: Immovlan.be

Nu de lente goed en wel begonnen is, stijgt de temperatuur bij u in huis langzaam maar zeker. Misschien wel iets te veel… Dan komt airconditioning van pas. Beslis snel, voor de installateurs overlopen met aanvragen! We doorlopen de verschillende mogelijkheden met u.

Er zijn meerdere types airconditioning op de markt en het is daarom niet gemakkelijk om hier wegwijs in te raken. Tussen de vaste en mobiele apparaten, bevinden zich ook nog apparaten die een omkeerbare functie hebben en die zo uw woning in de winter kunnen verwarmen. Een must!

De mobiele airconditioning

Dit model, dat verkrijgbaar is in bouwmarkten, dient om kleine ruimtes te verkoelen. De kracht van deze apparaten is over het algemeen niet erg belangrijk. Praktisch als ze zijn, kunnen ze gemakkelijk van de ene naar de andere kamer worden verplaatst. Daarentegen hebben ze wel een afwatering nodig, wat zich meestal vertaalt naar een afvoerslang die tot aan het raam loopt. Het raam moet, eenmaal open, dichtgemaakt worden om te voorkomen dat alle verkoelende kracht verloren gaat. Er bestaan kits om dit te doen. Om u te helpen geven fabrikanten aan hoe groot de kamer waar de airconditioning gebruikt kan worden maximaal mag zijn.

Qua prijs vindt u ze van €100 – €500 afhankelijk van de kracht.

De vaste airconditioning

Als de kamer die u wilt verkoelen een grote ruimte is en/of snel warm wordt in de zomer (veranda, veel grote ramen, …), kunt u het best beroep doen op een specialist. Wanneer u een aanvraag doet, krijgt u bezoek van een professional die de energiebehoefte berekent om uw kamer te verkoelen. Daarnaast analyseert hij uw woning ook op zo’n manier dat u weet welk model u waar kunt installeren.

Over het algemeen wordt het principe van de warmtepomp gebruikt: dat wil zeggen, een wisselaar die de frisse lucht van buiten rondpompt om deze in de warme kamer te krijgen en vice versa. Dit principe zorgt voor een zeer duurzaam energieverbruik. De installatie duurt een kleine dag. Weet ook dat moderne apparaten met het internet verbonden zijn en op afstand bediend kunnen worden via een app op uw smartphone.

Om het onderdeel van de warmtepomp aan de buitenkant te installeren, heeft u geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Daarentegen heeft u wel toestemming van uw mede-eigenaren nodig als u in een appartement woont en u voor het onderdeel aan de buitenkant gaten moet maken in de buitenstructuur van het gebouw.

Wat de tarieven betreft: reken op ongeveer €1.200 van een muurapparaat van 2,5kW. Aan de andere kant van de schaal – de installatie van een box aan de muur van 6kW door een professional – rekent u op een prijs van €3.500-€4.000. De prijs kan uiteraard stijgen als u besluit meerdere modellen in een keer te installeren, wat zeker geen slecht idee is!