Een open of gesloten trap? Welke trap kies je?

3/09/2020

Verbouwplannen en wil je je trap aanpakken? Dan moet je niet enkel het materiaal, de kleur en de afwerking kiezen, de eerste vraag is vaak: open of gesloten. Beide hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje, maar volg uiteraard vooral je persoonlijke smaak en voorkeur.

Waarom jij kiest voor een open trap …

We spreken van een open trap, als je kiest voor een trap zonder stootborden. Je kunt dus eigenlijk door je trap kijken, wat geheel minder zwaar maakt. De trap is een stuk minder aanwezig in de ruimte, waardoor verschillende ruimtes in elkaar kunnen overlopen. Door te werken met een open trap, bewaar je meer ruimtegevoel in huis.

De voordelen van een open trap zijn dus glashelder. Je creëert een open gevoel, zorgt dat licht vrij spel krijgt en gaat eerder voor een minimalistische uitstraling. Zijn er dan geen nadelen aan verbonden? Tgoh, stof dwarrelt natuurlijk net iets makkelijker naar beneden en ook de geluidsdemping is net wat minder. Door de gaten stijgt de warmte ook sneller naar het verdiep dan bij een gesloten exemplaar.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Earley Schick & Associates (@earley.schick) le

Waarom jij kiest voor een gesloten trap …

Bij een gesloten trap wordt er wel met stootborden gewerkt. Je kunt dus niet door de trap heen kijken. Het spreekt voor zich dat zo’n trap prominenter aanwezig is en je woning opdeelt. Als je met een gesloten trap werkt, ontstaat er ook ruimte voor berging, kasten of zelfs een toilet of vestiaire. Als je de ruimte dan toch inneemt, gebruik je ze maar beter nuttig.

Een gesloten trap zorgt voor een betere geluidsdemping en houdt ook beter de warmte vast. Bovendien is een gesloten trap veiliger, zeker als je met kinderen in huis zit. De extra mogelijkheden die je onder de trap creëert is zeker een bijkomend pluspunt. Wat je kan tegenhouden is het feit dat een gesloten trap meer ruimte inneemt en prominenter aanwezig is. Bovendien vergt het schoonmaken net wat meer inspanning. Het belangrijkste nadeel van een gesloten trap is het feit dat je de lichtinval beperkt.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par @love_lofthome le

Zo, aan jou de keuze. Kom je er niet uit, bespreek je plannen dan zeker eens met een interieurarchitect. Architecten hebben er meestal een goed zicht op en denken graag met je mee.