Eetkamertafel: 3 te vermijden fouten!

10/08/2020

Als kamer bij uitstek om te socializen, draait het leven in de eetkamer over het algemeen rond een ruime tafel. Die is misschien het theater voor enkele van uw mooiste diners! De juiste tafel kiezen is dus belangrijk…

matelpro

Meerdere criteria bepalen mee de keuze voor een ‘goede’ eettafel. Eerst en vooral moet de tafel aangepast zijn aan de beschikbare ruimte. Een grote tafel is over het algemeen elegant, maar in een beperktere ruimte wordt ze vooral snel te omvangrijk.

Een te grote tafel!

In grote ruimtes kan een massieve tafel perfect pal in het midden geplaatst worden. In kleinere ruimtes moet je erop letten dat er minstens 60cm tussen de rand van de tafel en een muur overblijft om de doorgang te verzekeren. Maar die afstand volstaat alleen wanneer er niemand aan die kant van de tafel plaats neemt!

Als dat wel het geval is, voorzie je nog 60 cm extra, wat overeen komt met de afstand die nodig is om plaats te nemen op een stoel. Laatste aandachtspunt: wanneer je een kast wil blijven gebruiken eens alle gasten aan de tafel zitten, meet dan met de kastdeuren of lades open.

Onaangepaste stoelen

Als het formaat van de stoelen niet standaard is, is het belangrijk de tafel aan te passen aan de gekozen stoelen. Meet bijvoorbeeld hoeveel stoelen je kan plaatsen per kant. Pas ook de dikte van het tabelblad aan de hoogte van de tafel aan. Stoelen die net wat hoger zijn dan het gemiddelde, combineren slecht met een dikker tafelblad.

Een te weinig praktische vorm

Eens je de ‘ideale’ afmetingen van je eetkamertafel gevonden hebt, rest je nog de keuze van de juiste vorm. In het algemeen passen ronde of ovale tafels beter in grote ruimtes. Ze zijn gezellig, maar zijn moeilijk tegen muren te plaatsen en nemen meer plaats in de gelijkwaardige rechthoekige tafels.

In grote ruimtes kies je dus nog steeds best voor rechthoekige ruimtes. Ze zorgen ervoor dat u makkelijk met 4 tot 8, of zelfs 10 kan zitten zonder verlengstukken boven te halen.

Voor kleinere ruimtes zijn vierkante of rechthoekige tafels over het algemeen aan te raden (je kan ze makkelijker tegen een muur plaatsen), maar in elk geval met beperkte afmetingen. Je kan dan kiezen voor een uittrekbaar model dat in bepaalde gevallen langer gemaakt kan worden.