Wijn bewaren in een appartement: welk model kiezen?

16/03/2023

Nooit eerder was er zoveel keuze wat de opslagmogelijkheden van wijn betreft. Je kan tegenwoordig zelfs een heuse collectie bewaren in je appartement…

Er zijn drie soorten toestellen op de markt. De meest voorkomende zijn gemaakt om wijn te laten rijpen. Net als wijnkelders houden ze het goedje op temperatuur (12°C) en zorgen ze voor een goede hygrometrie (tussen 55 en 75%). Daarnaast heb je exemplaren met verschillende temperatuurzones, voor champagne, rode wijn, witte wijn, rosé enzovoort, en toestellen die multifunctioneel zijn, in die zin dat hun compartimenten verschillende functies hebben: om te rijpen, te koelen, te chambreren…

Welke soort kiezen?

Van zes flessen tot… 500 flessen! Toestellen bedoeld voor rijping bevatten over het algemeen ten minste 60 flessen. Ze zijn beschikbaar als een vrijstaande installatie (en kunnen dus overal in het huis worden geïnstalleerd, mits ze een stroomvoorziening hebben) of ingebouwd voor een discretere integratie. Over het algemeen is de deur van glas.

Qua technologie kunnen ze meestal vertrouwen op een compressor voor koude-opwekking. Thermo-elektrische modellen zijn dan weer stil en energiezuinig (kleine capaciteit). Voor rijping is statische koeling de ideale technologie. Tot slot maakt absorptiekoeling, dat meer energie verbruikt en ook duurder is, het minste lawaai.

Welke elementen om in de gaten te houden?

De flessen kunnen op verschillende manieren worden gepositioneerd, afhankelijk van het gekozen apparaat: gestapeld op elkaar of op al dan niet verschuifbare rekken. Sommige modellen zijn ook zo ontworpen dat de flessen naar de voorste rij kunnen worden gekanteld, zodat de etiketten duidelijk zichtbaar zijn. Tegenwoordig hebben kelders over het algemeen LED-verlichting, die zeer energie-efficiënt is en vooral geen warmte produceert. De thermostaat kan elektronisch of manueel zijn, afhankelijk van je budget. Sommige apparaten hebben ook een slot.

Ook niet onbelangrijk: zoals bij een conventionele koelkast kunnen de scharnieren aan de andere zijde worden geplaatst.