Zijn uw kinderen het huis uit? Verhuur dan hun kamer!

22/03/2013

Het is de natuurlijke gang van het leven dat elk kind op een bepaald moment het ouderlijke nest verlaat. Maar wat doet u met hun lege tienerkamer wanneer ze het huis uit zijn?

Als ouder heeft u dan twee mogelijkheden: ofwel behoudt u de kinderkamer voor occasionele bezoekjes of als logeerkamer voor vrienden, ofwel gaat u de kamer verhuren.

Deze tweede oplossing is een relatief nieuwe trend in België. Voor onze Duitse buren daarentegen, is het een heel normale zaak om een deel van hun hoofdverblijf te verhuren aan studenten. Zij herbergen namelijk frequent studenten of jong afgestudeerden bij hen thuis, vaak in een kamer in de woning, maar ook dikwijls in een afzonderlijk ingericht gedeelte.

Deze oplossing biedt voordelen voor de huurders, maar ook voor de eigenaars, voornamelijk omdat ze op die manier een aanvullend inkomen kunnen genereren. Met huurprijzen gaande van 10€ tot 25€ per m² in de grote steden, is de maandelijkse opbrengst een niet te verwaarlozen bedrag.

Dankzij dit nieuwe concept krijgen huurders de kans om comfortabeler te wonen voor een lagere prijs. Vooral in de grote steden is het niet eenvoudig om een woning te vinden, omwille van de grote vraag en de hogere huurprijzen. De kamers zijn bovendien vaak al bemeubeld wanneer een familie ze verhuurt. Het volstaat dan ook meestal om enkele persoonlijke spullen mee te brengen.

Bent u als eigenaar terughoudend om een onbekende te laten inwonen voor onbepaalde duur? Het volstaat dan om de formule aan te passen en een vaste termijn in de verhuurovereenkomst te laten opnemen. Vaak zoeken studenten, stagiairs of werknemers slechts onderdak voor enkele weken of maanden.

Kortom, wat is er beter dan een huurder om een ongebruikte kamer zinvol te benutten? Vooral omdat er, afhankelijk van uw inkomen, ook fiscale voordelen aan verbonden kunnen zijn. Informeer u dus over de voorwaarden om zo de maandelijkse huurprijs van de kamer beter te kunnen bepalen en post vandaag nog uw advertentie op easykot.be!