Kan een verhuurder kandidaat-huurders laten ‘opbieden’?

3/11/2020

Wie een woning of appartement verhuurt en daarvoor publiciteit maakt moet daarbij de gevraagde huurprijs aangeven. Kan de verhuurder later uiteindelijk ‘meer’ vragen en kandidaat-huurders tegen elkaar laten opbieden?

Op dit moment zijn heel wat kandidaat-huurders op zoek naar een betaalbare huurwoning. Bij woningen die prijs-kwaliteit goed in de markt liggen zijn er dan ook heel wat geïnteresseerden die willen huren. Kan de verhuurder daarvan gebruik maken om de kandidaten tegen elkaar te laten opbieden en uiteindelijk meer te krijgen dan de vraagprijs?

Vraagprijs vermelden

De verhuurder moet in de van hem uitgaande publiciteit de huurprijs vermelden die hij vraagt. Doet hij dat niet dan riskeert hij een boete. Die vraagprijs is evenwel niet bindend. De verhuurder mag daar nog van afwijken. Dat betekent meteen dat de verhuurder uiteindelijk aan een andere (lees : een lagere of een hogere prijs) mag verhuren.

Opbieden?

De verhuurder kan kandidaat huurders dan ook in principe tegen elkaar uitspelen. Een echte veiling organiseren ligt moeilijk maar de verhuurder kan bv. wel elk van de kandidaat-huurders apart een bod laten uitbrengen om dan vervolgens een keuze te maken.

De verhuurder kiest

Het is trouwens de verhuurder die uiteindelijk kiest met wie hij in zee gaat.  Hierbij mag hij niet discrimineren.  Het is de verhuurder wel toegelaten om uiteindelijk te kiezen voor een andere kandidaat dan diegene die het hoogste bod doet en dit bv. omdat hij bij die kandidaat een beter gevoel heeft.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)