Je huis laten verhuren of het zelf doen?

25/08/2020

Nieuwe woonst op het oog en wil je je huidige woning niet verkopen maar verhuren? Dan kun je met een makelaar werken, maar heel wat mensen kiezen er ook voor om hun woning zelf te verhuren. Maar wat is het verstandigst? Wij zetten enkele argumenten op een rijtje, maar het is maar waar je je goed bij voelt.

Weet waar je aan begint ….

Ga je je woning zelf verhuren, besef dan waar je aan begint. Je moet toch een beetje wetgeving kennen en ook de papierwinkel moet in orde zijn. Regelmatig willen er als een wijzigingen optreden in de wetgeving, houd dus de vinger aan de pols. Van EPC-certificaat tot verhuurovereenkomst: er komt best wel wat bij kijken. Ook qua prijszetting laat je je maar beter goed informeren zodat je een correcte huurprijs op je woning kunt kleven.

Tijdsintensief

Onderschat niet hoe tijdrovend het verhuren van je woning kan zijn. Ben je al drukbezet, dan kan dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Zeker als je meerdere eigendommen hebt en alles piekfijn in orde wil hebben, ben je wel enkele uurtjes per week/maand zoet met de administratie.

Toch kiezen voor een makelaar?

Meer en meer mensen doen beroep op een professionele makelaar voor het verhuren van hun eigendom(men). Deze professionals zijn perfect op de hoogte van de wetgeving en ze denken met je mee. Door de marktkennis kunnen ze huurinkomsten veilig stellen én nemen ze de administratie van je over. Het spreekt voor zich dat hier een prijskaartje aan verbonden is, maar je wordt wel ontzorgd.

Bovendien hebben de meeste makelaars al heel wat watertjes doorzwommen, waardoor ze leegstand kunnen voorkomen of snel kunnen opvangen. Vaak hebben ze ook ervaring met wanbetalers en weten ze hoe ze daarmee moeten omgaan.

Het spreekt voor zich dat een makelaar ook actief op zoek gaat naar mogelijke huurders. De promotie van je woning(en) wordt van je overgenomen.

Schat in en volg je gevoel

Kiezen voor een professional of het zelf doen? Goed of fout is er niet. Heb je tijd en wil je je verdiepen in de wondere wereld van vastgoed: dan kan je zelf aan de slag. Ben je bereid wat marge af te staan om alles uit handen te geven, reken dan op een ervaren makelaar. Probeer je het zelf en lukt het je niet, dan kun je nog altijd beroep doen op een professional, maar kijk wel uit dat je niet te veel bruggen opblaast.