Drie zaken die je moet weten over de nieuwe ‘handelshuurlening’ in Vlaanderen

25/06/2020

Handelshuurders die door de coronacrisis hun huur niet kunnen betalen kunnen in Vlaanderen wel eens een zogenaamde handelshuurlening aanvragen. Wat moet je daarvan weten en waarom vergt dit ook een toegeving van de verhuurder?

Heel wat winkeliers hebben moeite om de maandelijkse huur te betalen en dit ten gevolge van de coronacrisis.  De Vlaamse regering heeft daar een oplossing voor uitgewerkt door het mogelijk te maken om een zogenaamde handelshuurlening aan te vragen.

Wat is het?

Handelshuurders met liquiditeitsproblemen kunnen aan de Vlaamse overheid vragen om maximaal twee maand huur voor te schieten.  Hierbij wordt dan aan de handelshuurder een lening gegeven op 2 jaar aan een intrest van 2 % per jaar. Om als huurder in aanmerking te komen voor zo’n lening moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als deze om aanspraak te kunnen maken op een coronahinderpremie.

Huur kwijtschelden

Voorwaarde om zo’n lening te kunnen krijgen is wel dat de verhuurder een deel van de huur kwijtscheldt. Hiervoor moet er een overeenkomst worden gesloten tussen de huurder en de verhuurder.  In die overeenkomst wordt de verplichting voor de huurder om de handelshuur te betalen voor 3 of 4 maanden opgeschort. Verder scheldt de huurder één of twee maanden huur (inclusief lasten) kwijt waarbij hij voor de rest betaald wordt via de lening. Er komt hiervoor een onlinetool waar de gemaakte afspraken kunnen worden aangegeven waarna het systeem automatisch een overeenkomst aanmaakt die je kan afdrukken.

Betaling aan de verhuurder

De lening wordt door de overheid uitbetaald aan de verhuurder. Op die manier krijgt de verhuurder zekerheid van deze betaling.

Meer info hierover vind je op de website https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/handelshuurlening

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)