Zo kan je de ombudsman inschakelen bij een conflict met je (ver-)huurder

11/05/2020

Als je een woning of appartement (ver-)huurt dat in Vlaanderen is gelegen, dan kan je bij een discussie met je (ver-)huurder nu tijdelijk naar de Vlaamse ombudsman stappen. Wat moet je daarvan weten? Wat kan de ombudsman bij een discussie doen?

Nieuwe regel

De Vlaamse ombudsdienst kwam vroeger al geregeld tussen in  discussies tussen huurders en sociale huisvestingsmaatschappijen. Voor geschillen tussen  ‘private’ huurders en verhuurders was de ombudsdienst echter niet bevoegd. Dat verandert nu. Meer bepaald heeft het Vlaamse parlement beslist dat de ombudsdienst nu ook oplossingen kan zoeken voor dergelijke conflicten.

Er zijn grenzen

De opdracht van de ombudsdienst op dit vlak is echter beperkt. Die geldt enkel voor woonhuurconflicten naar aanleiding van de coronacrisis (huurachterstal, herstellingen,…). Voor andere discussies tussen een huurder en verhuurder ligt er nog altijd geen bevoegdheid voor. Bovendien moet het conflict vóór 1 oktober 2020 worden aangemeld bij de ombudsman.

Wat doet de ombudsdienst?

Er bestaan heel wat mogelijkheden om een klacht bij de ombudsdienst in te dienen en die tussen jou en je (ver-)huurder te laten bemiddelen. Meer bepaald kan je dat doen via post, mail, fax, telefoon of je kan ook langsgaan. De gegevens die je daarvoor nodig hebt vind je terug op deze site.

De ombudsdienst tracht bij een discussie tot een oplossing te komen. Weet wel dat de ombudsman als er geen verzoening kan worden bereikt geen bindende uitspraak kan doen. Je riskeert dan ook alsnog naar de rechtbank te moeten stappen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)