Dit kan je doen als je huur eindigt en je door de coronacrisis niet kan verhuizen

25/03/2020 - partner: Immovlan.be

Als je huurovereenkomst kortelings eindigt en je niet kan verhuizen, kan je proberen de bestaande huurovereenkomst te verlengen. Hoe ga je daarbij te werk?

Door de coronacrisis is het moeilijk een ander huurpand te vinden en daarbij de nodige huisbezoeken te doen. Maar hoe kan je ervoor zorgen niet op straat te komen staan als je bestaande huurovereenkomst binnenkort eindigt (bv. doordat de verhuurder ze opzegde)?

Contacteer de verhuurder

Je kan in eerste instantie de verhuurder contacteren en vragen of die akkoord gaat dat de huurovereenkomst met enkele weken of maanden wordt verlengd. Als je verhuurder daarmee instemt is er geen probleem. Zet in dat geval de afspraak wel op papier en laat die door de verhuurder ook ondertekenen. Doe je dat niet, dan riskeer je er geen bewijs van te hebben.

Stuur een aangetekende brief

Is je verhuurder het niet eens met een verlenging, dan kan je een aangetekende brief naar je verhuurder sturen waarin je om een verlenging van de huur vraagt wegens buitengewone omstandigheden.  Dit moet je ten laatste één maand voor het verstrijken van de opzegtermijn vragen. Zorg ervoor dat je je vraag motiveert en wijs bv. op de moeilijkheid om thans een ander pand te huren en te verhuizen.

Gaat de verhuurder niet akkoord, dan kan je de zaak aanhangig maken bij de vrederechter. Hiervoor doe je best een beroep op de diensten van een advocaat. De vrederechter zal dan beslissen of je huurovereenkomst al dan niet verlengd wordt.

En als je blijft zitten?           

Als je op het einde van de huur blijft zitten, zal de verhuurder naar de vrederechter moeten stappen. Ook daar zou je tot een regeling kunnen proberen te komen. Weet wel dat als er een andere huurder klaar staat (en die zijn intrek in het pand niet kan nemen) je een hoop problemen kan hebben als je niet tijdig verhuisde.

Weet trouwens dat het niet uit te sluiten valt dat er binnenkort maatregelen zouden kunnen worden getroffen door de verschillende regeringen om huurovereenkomsten die kortelings eindigen te verlengen.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)