Coronavirus: Moeten studenten de huur van hun kot nog betalen?

27/03/2020

De universiteiten van ons land hebben besloten om tegen het einde van het jaar alleen nog maar online cursussen te geven… Een beslissing die studenten, maar ook hun ouders duidelijk van streek brengt, vooral op een economisch vlak: want hoe zit het met al die koten, die nu onbewoond zijn?

Onze collega’s van Sudpresse hebben contact opgenomen met de Franstalige federatie Infor Jeunes om meer te weten te komen. Vooralsnog is er geen sprake van het verkrijgen van een opschorting van het studentencontract: ";Aangezien de wet niet voorziet in de opschorting van het contract op grond van overmacht, moet de student in principe het onroerend goed blijven huren, zelfs als de lessen worden opgeschort", zo zegt de federatie.

Betalen voor accommodatie waar studenten niet meer naartoe mogen, kan nogal vreemd lijken, surrealistisch zelfs. Toch stelt Infor Jeune voor dat de studenten ";proberen een minnelijke schikking te treffen. Solidariteit is essentieel in deze moeilijke tijden, en veel verhuurders zouden begrip kunnen tonen. Een andere mogelijkheid zou een volledige opschorting van de kosten kunnen zijn".

Voor ouders in tijdelijke werkloosheid is dit een extra delicaat onderwerp, net zoals voor studenten die naast hun studies gaan werken om huur te kunnen betalen… De federatie stelt voor om het voorbeeld van Frankrijk te volgen, waar ";de huurprijzen voor de maand april tot nul zijn gedaald voor studenten".