Kan je verhuurder de kosten van de makelaar aan jou doorrekenen?

21/01/2020

Steeds meer verhuurders doen een beroep op een vastgoedmakelaar bij het verhuren van een woning of appartement. Kunnen ze deze kosten dan aan jou als huurder aanrekenen?

De verhuurder betaalt

Als de verhuurder een beroep doet op een vastgoedmakelaar om zijn pand te verhuren, dan moet hij de kosten daarvan betalen. Hij kan deze kosten niet ten laste leggen van de vertrekkende huurder en al evenmin van de huurder die zijn intrek zal nemen in het pand. Als er een clausule in de huurovereenkomst staat die zegt dat de huurder toch moet betalen, dan zal die niet geldig zijn. Het gaat al evenmin op om de vastgoedmakelaar te vragen zijn rekening rechtstreeks naar de huurder te sturen.

Er is een uitzondering

Iets anders wordt het als de huurder zelf een makelaar zou inschakelen om een andere huurder te vinden en hij de opdrachtgever van de makelaar zou zijn. Hij zou dit bijvoorbeeld kunnen doen in een poging om geen huuropzeg te moeten presteren en geen vergoeding wegens een beëindiging van de huur te moeten betalen.

Een vergoeding betalen.

Weet dat je als huurder wel riskeert om een vergoeding te moeten betalen aan de verhuurder als je een huurovereenkomst voor negen jaar beëindigt in het eerste, tweede of derde jaar daarvan. Je bent al eveneens een vergoeding verschuldigd aan de verhuurder bij een vervroegde beëindiging van een huurovereenkomst die voor korte duur werd afgesloten. De verhuurder zou dit bedrag dan eventueel (deels) kunnen gebruiken om de vastgoedmakelaar te betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)