Zo weet je bij welke vrederechter je terecht kan bij een huurgeschil

19/11/2019

Als je een discussie hebt met je (ver-)huurder waar je onderling niet uit geraakt, kan je naar de vrederechter stappen. Maar hoe weet je welke vrederechter bevoegd is?

Bij een discussie met je (ver-)huurder kan je eventueel een verzoeningsprocedure starten bij de vrederechter. Of je kan dadelijk beslissen om een ‘echte’ procedure te beginnen. Als je daarbij geen beroep doet op de diensten van een advocaat moet je ervoor zorgen dat je naar de bevoegde vrederechter stapt.

Waar ligt het verhuurde pand?

Bij huurgeschillen is de vrederechter bevoegd van de plaats waar het verhuurde pand gelegen is. Woon je als huurder (of verhuurder) zelf binnen een ander kanton, dan is dat integendeel niet relevant.

Check online

Om te weten welke vrederechter er uiteindelijk bevoegd is kan je terecht op de website https://territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be/cgi-main/competence-territoriale.pl. Daar geef je de gemeente in waar het onroerend goed dat verhuurd wordt gelegen is. Je zal dan meteen zien voor welke vrederechter je de zaak moet brengen.

Verkeerd, en dan?

Start je de zaak bij een verkeerde vrederechter dan is de kans niet onbestaande dat de andere partij dat ook inroept. De vrederechter zal dan de zaak doorsturen naar de rechter die wel bevoegd is. Op zich is dat dus geen ramp. Alleen moet je er dan rekening mee houden dat dit betekent dat je je de eerste keer voor niets verplaatste naar het vredegerecht en dat er een extra tijdsverlies zal zijn.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)