Dit riskeer je als je een niet-vergunde woonruimte verhuurt

30/10/2019 - Immovlan.be

Het gebeurt wel eens dat mensen een zolderruimte, een leegstaande kamer of een verdieping van hun huis willen verhuren, terwijl de woning niet vergund is als meergezinswoning. Maar is zo’n huurovereenkomst geldig? En wat als de huurder de maandelijkse huur niet betaalt?

Als je een ruimte in je huis dat vergund is als eengezinswoning wil verhuren dan heb je daar een vergunning voor nodig. Die kan je aanvragen bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente waar het pand is gelegen. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en je verhuurt zonder zo’n vergunning te hebben?

Nietig

Verhuur je de kamer of ruimte toch zonder dat je een vergunning hebt, dan is de gesloten huurovereenkomst nietig. Dat betekent dan ook dat de huurder van de ene dag op de andere uit de woonruimte kan vertrekken.

Hij zou tevens alle betaalde huurgelden kunnen terugvragen. De verhuurder zal dan op zijn beurt kunnen argumenteren dat de huurder wel het voordeel heeft gehad van te kunnen wonen en een bezettingsvergoeding kunnen vragen (die mogelijks wel lager kan liggen dan het bedrag van de huur).

Er zijn achterstallen

Zijn er huurachterstallen dan kan de verhuurder van een niet-vergund pand die ook niet zomaar invorderen. De rechtbank zou nu eenmaal kunnen zeggen dat hij geen rechtmatig belang heeft om zo’n vordering te stellen.

Misdrijf

Het verhuren van een niet-vergund pand is bovendien een misdrijf.  Als verhuurder riskeer je dan ook strafrechtelijk te worden veroordeeld door zo’n pand op de huurmarkt te brengen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)