Zo kan je een agendapunt op de algemene vergadering van mede-eigenaars brengen

23/10/2019

De belangrijke beslissingen binnen een appartementsgebouw worden genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hoe zorg je ervoor dat een thema dat je zelf wil bespreken op de agenda komt?

Als eigenaar van een appartement zou je willen dat de algemene vergadering zich buigt over bepaalde verfraaiingswerken aan de gemene delen. Of je wil het reglement van inwendige orde graag aangepast zien om lawaaihinder te beperken. Hoe zorg je er dan voor dat dit onderwerp besproken kan worden?

Strikte agenda

Samen met de oproeping voor de algemene vergadering krijg je van de syndicus een agenda met de onderwerpen die op de vergadering zullen worden besproken. Het is niet mogelijk andere onderwerpen aan te kaarten. Wat niet op de agenda van de algemene vergadering staat kan dus niet worden besproken.

Varia of diversen?

Het gebeurt vaak dat op de agenda een post ‘varia’ of ‘diversen’ wordt opgenomen. Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat hiermee nog om het even wat kan worden besproken. Dat is echter niet het geval. Deze post laat met andere woorden niet toe om het onderwerp dat je in gedachten had alsnog te bespreken.

Contacteer de syndicus

Het is dan ook belangrijk om als je zelf een punt hebt dat je op de vergadering wil naar voor brengen, de syndicus te vragen daar het nodige voor te doen. Je kan hem dat vragen tot drie weken voor de eerst mogelijke datum van de algemene vergadering. Vraag de syndicus je te bevestigen dat hij het agendapunt zal opnemen. Je kan ook meteen al verdere informatie bezorgen (bv. een offerte voor de verfraaiingswerken waar je aan denkt) zodat iedereen daar met kennis van zaken over kan nadenken.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)