Zo kan je de huurwaarborg online storten

21/10/2019 - partner: Immovlan.be

Als je als huurder een huurwaarborg wil storten kan je dat voortaan online doen via de deposito- en consignatiekas. Hoe ga je daarbij te werk en wat moet je daarvan weten?

Als je verhuurder je een huurwaarborg vraagt hoef je die niet noodzakelijk bij een bank te plaatsen. Je kan dat ook online doen bij de zogenaamde Deposito- en Consignatiekas. Ook sommige banken bieden je trouwens de mogelijkheid om de huurwaarborg online te regelen.

Hoe ga je te werk?

Als je een huurwaarborg via de deposito- en consignatiekas wil stellen kan je verbinding maken met de applicatie e-DEPO in MyMinfin. Onder de categorie “Huurwaarborg” kan je dan een nieuw dossier aanmaken. De aanmaak van zo’n dossier is volledig gratis. Je hoeft dus geen dossierkosten te betalen. Je moet natuurlijk wel het bedrag dat je als huurwaarborg wil stellen overschrijven.

En op het einde van de huur?

Bij het einde van de huur kan je de afhandeling van de huurwaarborg al eveneens online regelen. Hiervoor moeten beide partijen hun akkoord geven. Zo kan de verhuurder online zijn toestemming geven om het bedrag van de waarborg aan jou vrij te geven. De verhuurder kan ook om een vrijgave van de huurwaarborg aan hem verzoeken. Als je daar als huurder je toestemming voor geeft zal (een deel van) de waarborg aan hem uitbetaald worden.

Geen akkoord en dan?

Raken de huurder en de verhuurder het niet eens over wat er met de waarborg moet gebeuren bij het einde van de huur, dan wordt deze geblokkeerd in afwachting dat er alsnog een akkoord komt. Een vrijgave is ook mogelijk als er een uitvoerbaar vonnis is dat een beslissing neemt over aan wie de waarborg toekomt.