Brussel in oorlog: “De meeste Airbnb-woningen zijn illegaal”

15/10/2019

De Stad Brussel wil een actieplan opstellen om de ontwikkeling van het illegale Airbnb-circuit in het centrum van de hoofdstad een halt toe te roepen!

Dit is wat burgemeester Philippe Close en de wethouder die verantwoordelijk is voor de stedenbouw, Ans Persoons, hebben gezegd: ";We willen tegen het einde van deze legislatuur duizend huizen terug op de huurmarkt krijgen". En ook: ";Airbnb is een belangrijk bedrijf geworden, maar vaak zijn het professionals die een groot aantal woningen kopen en deze vervolgens via de site verhuren. In sommige wijken zijn er steeds minder appartementen te huur en wordt het evenwicht tussen bewoners en toeristen bedreigd", aldus Ans Persoons.

";De meeste Airbnb-woningen in Brussel zijn illegaal en voldoen niet aan de Brusselse verordening inzake toeristische accommodatie", vervolgt Persoons. ";We willen voorkomen dat we op steden als Parijs of Amsterdam beginnen te lijken, waar de wildgroei nog grotere proporties heeft aangenomen. We willen geen centrum zijn waar alleen toeristen verblijven", voegde ze eraan toe.

Om dit fenomeen tegen te gaan, wil de gemeente een boete opleggen aan illegale Airbnb’s om verhuurders aan te moedigen hun woningen ";terug te geven" aan de traditionele huurmarkt, aldus de wethouder.