Wie moet het huurhuis winterklaar maken?

23/09/2019

De herfst is weer begonnen. Het wordt binnenkort dan ook het moment om je woning ‘winterklaar’ te maken. Maar is dat de taak van de huurder of van de verhuurder? En wat gebeurt er als er schade ontstaat omdat de nodige maatregelen niet genomen werden?

Als de winter er aankomt is het belangrijk je (huur-)woning winterklaar te maken. Zorg er dan ook voor dat de buitenkraantjes toestaan, dode bladeren uit dakgoten worden gehaald en de verwarmingsketel een onderhoud krijgt. Maar wie moet daar in een huurhuis voor zorgen?

Een taak van de huurder

Het winterklaar maken van de huurwoning is de taak en de verantwoordelijkheid van de huurder. Hij kan dus niet vragen dat de verhuurder deze maatregelen op zich neemt.

En als hij het niet doet?

Laat de huurder na om de nodige maatregelen te nemen en ontstaat er daardoor schade (bv. het buitenkraantje vriest kapot) dan draait de huurder voor de herstellingskosten op. Ontstaat er daardoor ook nog eens schade in het huurhuis dan moet de huurder die al eveneens aan de verhuurder vergoeden.

Als herstellingswerken nodig blijken…

Als er naar aanleiding van de maatregelen om de woning winterklaar te maken blijkt dat er bepaalde herstellingen moeten gebeuren (er zijn bv. herstellingen nodig aan de verwarmingsketel) dan kan het zijn dat de verhuurder daar wel voor opdraait. De huurder moet de verhuurder dan wel verwittigen van de noodzaak van deze herstellingen. De verhuurder kan nu eenmaal niet weten welke herstellingen er precies nodig zijn.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)