Daarom is dakisolatie voor huurwoningen in Vlaanderen toch niet altijd verplicht

13/09/2019

Als je een woning of appartement verhuurt dat in Vlaanderen gelegen is, werd gezegd dat het dak daarvan tegen 2020 moest geïsoleerd zijn. Intussen werd echter een uitzondering op die regel gestemd. Wat houdt die in?

Wat is die ‘isolatieplicht’?

In Vlaanderen bestaat er, in tegenstelling tot in Wallonië en Brussel, een zogenaamde dakisolatienorm. Die houdt in dat tegen 2020 alle daken van woningen (ook van huurwoningen) die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet geïsoleerd moeten worden.

Als je als eigenaar in het pand woont is er geen sanctie voorzien. Wil je het pand verhuren dan krijg je als er geen voldoende isolatie is ‘strafpunten’ waardoor de woning niet meer kan worden verhuurd.

Er komt een uitzondering

Er werd intussen een uitzondering op deze regel gestemd waardoor het mogelijk wordt om een woning of appartement waar er een onvoldoende dakisolatie is toch te verhuren. Meer bepaald is dat het geval als het kengetal op het EPC voldoende laag is. In dat geval worden er geen strafpunten toegekend.

Wat zijn deze minima?

Concreet worden er geen strafpunten toegekend als het kengetal van het EPC maximaal 600 kWh/m² bedraagt voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement. Bedraagt het EPC van een open bebouwing bv. 563 kWh/m² dan moet je het dak niet isoleren om het pand nog te mogen verhuren.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)