Moet je betalen voor een offerte van een aannemer?

22/07/2019

Als je werken wil laten doen door een aannemer kan je hem om een offerte vragen. Maar wat als je vervolgens niet met de aannemer in zee gaat? Kan hij dan vragen dat je hem betaalt voor de opgemaakte offerte?

Als je wil bouwen of verbouwen vraag je allicht aan verschillende aannemers een offerte. Of misschien is je elektrische poort, verwarmingsketel enz stuk en laat je een vakman een offerte maken om die te herstellen. Kan hij je dan een factuur sturen als je uiteindelijk geen beroep op hem doet?

Het is gratis

Het uitgangspunt is alvast dat een offerte van een aannemer gratis is. Je moet daar dus niet voor betalen als je naderhand niet in zee gaat met de aannemer. Krijg je toch een factuur van een aannemer voor de offerte die hij voor je maakte, protesteer die dan en ga niet tot betaling over.

Andere afspraken

De aannemer kan wel (voorafgaand aan het moment dat hij bij je langskomt) andere afspraken met je maken. Zo kan hij met je overeenkomen dat je toch een vergoeding moet betalen als je hem de werken uiteindelijk niet laat uitvoeren. Het bedrag van die vergoeding moet al eveneens op voorhand worden overeengekomen. In de praktijk gebeurt dit bijzonder zelden tenzij het bv. gaat om iemand die je ter plaatse roept om bepaalde herstellingen bij jou te doen.

Er is een uitzondering

Als de aannemer meer deed dan enkel een offerte te maken, dan kan hij wel vragen dat je hem daarvoor betaalt. Denk daarbij maar aan het geval dat een aannemer laat langskomen om allerhande technische adviezen aan jou te geven en je uiteindelijk niet met hem in zee gaat.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)