Je huis en garage apart verhuren doe je zo

22/07/2019 - partner: Immovlan.be

Je bent eigenaar van een woning waaraan een garage is gekoppeld. Kan je de garage dan aan een andere huurder verhuren dan je woning? Waarop moet je zoal letten?

Het kan wel eens gebeuren dat de huurder van je huis geen wagen heeft en eigenlijk niet geïnteresseerd is in het meehuren van de garage. Kan je die dan aan iemand anders verhuren en hoe ga je daarbij te werk?

Apart verhuren kan

Op zich is er geen probleem om de garage apart te verhuren van de woning en dit ongeacht of de garage ‘losstaat’ van de woning dan wel inpandig is. Is de garage niet afgesloten van de rest van het huis dan kan het wel zijn dat je een aantal werken moet doen om zo’n afscheiding te realiseren.

Omschrijf het in de huurcontracten

In het huurcontract met betrekking tot de woning neem je best duidelijk op dat de garage niet mee verhuurd wordt aan de bewoner van het huis en dat die aan iemand anders wordt verhuurd. Op die manier kan er daar later tenminste al geen discussie over bestaan.

In het huurcontract met betrekking tot de garage neemt je dan weer best een clausule op dat het de huurder enkel toegelaten is de garage te gebruiken voor het stallen van een wagen en niet voor andere doeleinden en dat de huurder alles moet doen om de rust van de huurders van de woonst niet te verstoren.

Let op de duur

Zorg er ook voor dat je de huurovereenkomst met betrekking tot de garage voor een onbepaalde duur afsluit die je altijd kan opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Als de huurder van je huis immers vertrekt en je aan iemand anders moet verhuren, bestaat de kans dat die de garage wel mee wil huren. Je kan dan vrij eenvoudig de huur van je garage opzeggen en die toch mee verhuren aan de nieuwe huurder van je huis.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)