Zo zorg je er als nieuwe eigenaar voor dat de huurder voortaan aan jou betaalt

1/04/2019 - partner: Immovlan.be

Je koopt een verhuurd huis of appartement. In dat geval is het belangrijk dat je de huurder op de hoogte brengt dat je de nieuwe eigenaar bent. Hoe ga je daarbij te werk? Vanaf wanneer moet de huurder de huur aan jou betalen?

De notariële akte telt

Als nieuwe eigenaar van een woning die verhuurd is kan je vragen dat de huurder de huurprijs voortaan aan jou betaalt. In principe kan je dat vragen vanaf het moment van het verlijden van de notariële akte. Op dat moment gaat de eigendom van de woning namelijk op jou over. Je kan met de verkoper wel andere afspraken maken en overeenkomen dat je bv. al vroeger (of later) de huurinkomsten krijgt.

De huurder verwittigen

De meest aangewezen weg bestaat erin dat je samen met de verkoper een (aangetekend) schrijven richt aan de huurder waarin jullie beiden bevestigen dat de huurder de huur voortaan aan jou moet betalen. Zet daar meteen het rekeningnummer in waarop de huurder moet overschrijven. Wil de verkoper dit schrijven niet mee ondertekenen stuur het dan alleen. Je kan dan meteen een kopie van de notariële aankoopakte meesturen.

Betaal niet verkeerd

Als huurder is het belangrijk om dan vervolgens op rekening van de koper te betalen. Doe je dat niet en betaal je nog aan de verkoper, dan kan de koper vragen dat je de huur nog eens betaalt. Als huurder zal je dan het bedrag dat je verkeerd betaalde bij de verkoper moeten terugvragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)