Een pand kopen om te verhuren? 5 fouten om te vermijden!

18/03/2019

Vastgoed blijft een van de belangrijkste beleggingssectoren. Bovendien blijft de Belg een baksteen in de maag hebben en denkt hij na over zijn toekomst. Koop echter niet zomaar iets: er bestaan een paar basisregels om je doel te bereiken en tegelijkertijd grote teleurstellingen te voorkomen. Vermijd in ieder geval de volgende 5 fouten…

1ste fout: een huis kopen

Een appartement zal over het algemeen (op enkele locaties na) voordeliger zijn dan een huis. Toegegeven, een huis kan tegen een hoger tarief worden gehuurd, maar de benodigde investering is naar verhouding veel hoger. Bovendien is een huis duurder in onderhoud dan een appartement, waardoor het risico op kosten toeneemt.

2ste fout: koop groot

Hoe kleiner, hoe groter de kans op een gunstige opbrengst. Sommige deskundigen beschouwen een appartement met twee slaapkamers (ongeveer 80 m²) als de ideale woning. Wie groter gaat, zal aanzienlijk meer moeten betalen voor een minder aantrekkelijk rendement op de investering. Ook studio’s en kleine appartementen mogen niet worden verwaarloosd, al kunnen deze vaak voor een kortere periode verhuurd, waardoor het risico voor de eigenaar groter wordt dat ze nu en dan zullen leegstaan.

3de fout: halfslachtig renoveren

Als de woning gerenoveerd moet worden, wees dan niet tevreden met een verflaag hier en een parketvloer daar. Er is momenteel veel vraag naar energie-efficiënte woningen en een goede isolatie loont. Natuurlijk zijn de vrijheden in dit gebied breder bij een huis dan bij een appartement.

4de fout: in luxematerialen investeren

Investeren in een hoogwaardige afwerking en dure materialen zal nooit een proportionele waardestijging van het vastgoed opleveren. Hetzelfde geldt voor huurcontracten. En in geval van schade beperk je de kosten.

5de fout: de persoonlijke touch

Jouw smaak is niet noodzakelijk die van een ander. Ga dus voor een neutrale look die elke huurder op zijn of haar manier kan aankleden.

Bron: La Libre