5 alternatieven voor boren in de muur

30/01/2019

Een huurwoning waar je zorgvuldig mee wil omspringen. Of misschien wil je tijdelijk iets ophangen, maar wil je achteraf niet met gaten in je muur blijven zitten?

Boren kan nuttig zijn, maar er zijn ook heel wat alternatieven. Wil jij geen gaten in de muur, maar wel iets ophangen? Bekijk dan de onderstaande mogelijkheden.

1. Plakband, tape of klittenband

Een voor de hand liggend alternatief. Je hebt geen gaten, maar het kan wel sporen achterlaten op je muur. Dubbelzijdige plakband kan voor lichte zaken echter wel een alternatief bieden voor boren. Voor zwaardere zaken zal je merken dat tape te snel loslaat. Bovendien kan het je verf of zelfs je stuclaag beschadigen. Bedenk dus goed wat je er mee van plan bent.

2. Zelfklevende haakjes

An sich houden deze goed, maar er kan zich hetzelfde probleem als bij plakband stellen. Het laat resten achter bij het verwijderen of je verf/behang komt mee. Deze haakjes kunnen je muur beschadigen, zodat oplapwerk achteraf nodig is.

3. Zelfklevende poster tacks

Zoals de naam het al zegt: dit kan dienen voor posters, maar voor zwaarder materiaal vormt het geen volwaardig alternatief. Voor je het weet donderen zwaardere voorwerpen op de grond en zit je met de brokken.

4. Magnetische systemen

Een magnetisch systeem werkt uitstekend, alleen zijn er in de praktijk niet veel muren geschikt om dit systeem op toe te passen. Vaak blijkt ook hier dat je schilderij of decoratiestuk te zwaar is om te blijven hangen.

5. Bestaande haak

Een bestaande haak met een koord aan bevestigd, is een laatste alternatief. Deze methode werkt bij lichtere items, maar schiet ook weer te kort als het wat zwaarder wordt.

Tip

Schilderij ophangen met flexibiliteit

Door te kiezen voor een flexibel ophangsysteem hoef je maar één keer te boren, maar kun je je schilderij toch verplaatsen. Als je werkt met ophangrails, ophangdraden en/of -haken, boor je maar één keer bovenaan in de wand of het plafond, waarna je je schilderij steeds kunt verplaatsen. Zo blijven je muren bovendien onbeschadigd.