4 interessante websites voor wie huurt of verhuurt

30/01/2019

Als je als huurder of verhuurder meer info wil over de recente huurwetgeving kan je terecht op enkele websites van de overheid. Waar vind je deze en wat vind je er precies op terug?

De huurwetgeving is er zeker niet eenvoudiger op geworden nu er verschillende regels gelden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Wil je meer weten over je rechten en plichten dan komt de overheid je wel een stuk ter hulp.

Vlaanderen

In Vlaanderen kan je terecht op de website https://www.woninghuur.vlaanderen/. Op die site vind je heel wat informatie terug rond het sluiten van een huurcontract, huurherstellingen, de plaatsbeschrijving enz. Je kan via de site ook een aantal brochures downloaden rond woninghuurovereenkomsten, studentenhuur enz.

Wallonië

Ook in Wallonië bestaat er een website met heel wat interessante informatie (http://lampspw.wallonie.be/dgo4/site_logement/site/divers?page=location). Ook hier kan je een brochure downloaden. Je vind op de website eveneens een heel aantal modellen terug.

En in Brussel?

Ligt je huurwoning in het Brusselse gewest dan kan je terecht op de website https://huisvesting.brussels/huren/woninghuurovereenkomst. Ook op deze website vind je een aantal modellen terug. Je kan er ook een brochure downloaden en vindt er een antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Indexeren

Wil je weten hoeveel de huurprijs na indexatie bedraagt dan kan je dat berekenen op de site https://huurcalculator.statbel.fgov.be/NI/indicators/cpi/rent_nl.asp. Deze site kan gebruikt worden voor huurovereenkomsten in de drie gewesten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)