Kan je een optie vragen om een huis te huren?

9/01/2019

Tijdens je zoektocht naar een huurhuis bots je op een woning die aan je verwachtingen voldoet. Alleen wil je nog even overleggen met je partner vooraleer je beslist om effectief te huren. Kan je aan de verhuurder dan vragen dat je een optie krijgt?

Het gebeurt geregeld dat kandidaat-kopers van een onroerend goed aan de verkoper vragen om hen een aankoopoptie te geven. Dit laat hen toe nog even na te denken over de aankoop en bv. een bank te contacteren terwijl de verkoper intussen aan niemand anders kan verkopen. Maar kan je zo’n optie ook vragen als je interesse hebt om een huis te huren?

De wet verbiedt het niet

Net zoals een verkoper je een aankoopoptie kan geven, kan ook een verhuurder je een optie geven om een onroerend goed van hem te huren.

Akkoord verhuurder nodig

Hoewel het dus perfect mogelijk is om een huuroptie te vragen aan een verhuurder, is de verhuurder niet verplicht om op je vraag in te gaan. Zeker als het gaat om een woning of appartement dat goed ligt in de huurmarkt, zal de verhuurder meestal niet geneigd zijn om zo’n optie te geven. Dit beperkt hem namelijk in zijn mogelijkheden om het onroerend goed alsnog aan iemand anders te verhuren.

Een kwestie van bewijs

Als je verhuurder je louter mondeling een optie geeft en zegt dat je gedurende enkele dagen de eerste keuze krijgt, dan kan je dat maar moeilijk afdwingen als hij uiteindelijk in die periode toch aan iemand anders verhuurt. Je zal nu eenmaal de belofte die de verhuurder deed maar moeilijk kunnen bewijzen. Wil je zeker zijn van de optie, dan zal je die dan ook door de verhuurder op papier moeten laten zetten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)