Vanaf wanneer kan je drie maanden huurwaarborg vragen?

7/11/2018 - partner: Immovlan.be

Het nieuwe Vlaamse huurdecreet laat verhuurders van woningen of appartementen toe om een huurwaarborg van maximaal drie maanden te vragen. Vanaf wanneer kan dat precies gebeuren?

De huurwaarborg die op dit moment kan worden gevraagd bedraagt maximaal twee maand huur als de huurder de waarborg stort op een geblokkeerde rekening op zijn naam. In Vlaanderen zal dit maximum binnenkort verhogen naar … drie maand.

Het decreet is goedgekeurd

Het nieuwe Vlaamse huurdecreet werd eind oktober 2018 definitief goedgekeurd in het Vlaamse parlement. Het zal binnenkort in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden en in werking treden op 1 januari 2019.

Ook voor de huurwaarborg?

Het is echter nog niet zeker dat u voor huurovereenkomsten die worden afgesloten vanaf 1 januari 2019 al dadelijk een hogere huurwaarborg van drie maand zal kunnen vragen. De nieuwe wettelijke bepaling op het vlak van de huurwaarborg treedt namelijk niet noodzakelijk tegelijk met de rest van de nieuwe regels in werking. Die bepaling zal namelijk pas in werking treden op een door de Vlaamse Regering nog te bepalen datum. Het kan zijn dat dit ook op 1 januari eerstkomende zal zijn maar dat is nog niet zeker.

Niet in Brussel en Wallonië

Voor huizen of appartementen die in Wallonië zijn gelegen geldt dit sowieso niet. De nieuwe huurreglementering die daar bestaat verandert niets aan de omvang van de huurwaarborg die de verhuurder kan vragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)