Verhuren aan toeristen, een goed idee om extra inkomsten te vergaren?

15/10/2018

Hoe zit het in België met de huurwetgeving voor korte termijnen? Denk vooral niet dat je zomaar eender wat mag doen: er bestaan strikte regels die bovendien regioafhankelijk zijn.

visit.brussels – Eric Danhier

In Brussel

In Brussel is dit type toeristische accommodatie toegestaan, op voorwaarde dat de totale duur van het verblijf niet meer dan 90 dagen per jaar bedraagt. De verhuurder moet ook zijn hoofdverblijfplaats in de gehuurde woning hebben gevestigd, niet meer dan 15 personen tegelijk huisvesten, een contract per kamer sluiten en zijn wettelijke aansprakelijkheidsverzekeraar op de hoogte brengen van deze activiteit. De woning moet uiteraard in goede staat en schoon zijn en voldoen aan de basisveiligheidsnormen.

In Vlaanderen

De verhuurder moet een vergunning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen als de accommodatie meer dan twee slaapkamers heeft of als er meer dan 8 personen kunnen logeren. Dit geldt trouwens enkel voor de huisvesting tussen particulieren. De accommodatie moet voldoen aan bepaalde specifieke normen, met name op het gebied van brandbeveiliging, hygiëne en onderhoud.

In Wallonië

In het Waals Gewest is de wetgeving flexibeler. Enkel voor het gebruik van bepaalde benamingen zoals "gîte" of "chambre d’hôte" is een speciale vergunning vereist. Om daar aan te geraken, hoef je enkel een aanvraag in te dienen en een brandveiligheidscertificaat te hebben. Inkomsten uit deze huurpraktijk moeten worden gemeld. Zij kunnen worden belast, vaak berekend op basis van het aantal overnachtingen, de te huur aangeboden oppervlakte in vergelijking met die van het gehele onroerend goed en het kadastrale inkomen ervan.