Een huis of appartement huren: alles wat je erover moet weten

10/09/2018

Wil je een appartement of een huis huren maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen of waar je allemaal rekening mee moet houden? Met deze praktische gids helpen we je op weg.

Een goede raad, vóór je tekent

Heb je je droomwoonst gevonden maar vraag je je af of de huurprijs wel redelijk is? Afhankelijk van de regio waar het huis of appartement gelegen is, bestaan er verschillende webites die huurprijzen vergelijken: de Huurschatter van Wonen-Vlaanderen, huurprijzen.brussels van Brussel Huisvesting en La grille des loyers van Wallonie Logement.

Lees het contract aandachtig!

Dit is de basis van alles. Analyseer het contract alvorens je je handtekening zet; zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf. Controleer ook de duur van het contract: de meeste huurovereenkomsten worden afgesloten voor een periode van 3 jaar. Staat er geen einddatum vermeld, dan huur je automatisch voor 9 jaar, waarover straks meer.

Lees ook aandachtig alle kleinere bepalingen: wanneer moet de huur worden gestort en over hoeveel gaat het precies. Vaak worden er naast de huurprijs nog bijkomende kosten gerekend: voor de schoonmaak van de gemene delen, het onderhoud van de lift… Zo’n zaken moeten uiteraard wel duidelijk vermeld staan op het contract. Soms zit de prijs van gas, water en elektriciteit zelfs in de huur verrekend. Ook goed om weten: tijdens de duur van de overeenkomst mag de eigenaar niet zomaar de huurprijs aanpassen, enkel jaarlijks indexeren.

Het contract registeren

Ga na of het contract geregistreerd is. Da’s een taak van de eigenaar en moet gebeuren binnen twee maanden na de overeenkomst. Hij of zij kan vragen dat jij hetzelfde doet. Zorg er in ieder geval voor dat je over een eigen exemplaar geschikt. Je weet maar nooit…

Tip: Wie kinderen ten laste heeft en een woning op de privémarkt huurt, geniet van een vermindering van de onroerende voorheffing.

De huurwaarborg

Zowat iedereen die een huis of appartement huurt, moet een huurwaarborg betalen. Op het einde van de huurovereenkomst krijg je deze terug. De huurwaarborg is geen wettelijke verplichting maar kan op twee manieren geregeld worden. De eerste is de meest courante: maximum 2 maanden huur, gestort via een overschrijving op een geblokkeerde rekening op jouw naam. Op het einde van de huurovereenkomst, nadat de eigenaar heeft getekend voor vrijgave, krijg je die waarborg terug.

Een andere mogelijkheid is een bankwaarborg. In dat geval betaalt de bank de waarborg en betaal je die terug in meerdere keren, over maximumperiode van 3 jaar. Dit type waarborg mag nooit meer dan 3 maanden aan huurgeld bedragen. Bekijk samen met de eigenaar welke soort voor jou het beste past. Betaal de huurwaarborg in ieder geval nooit rechtstreeks aan de huisbaas, of dat nu om cash of om een overschrijving gaat.

De plaatsbeschrijving

Wettelijk gezien, moet de plaatsbeschrijving gebeurd zijn voor het einde van de eerste huurmaand en dat in bijzijn van beide partijen. Zowel de huurder als de verhuurder mag zich daar mee bezighouden. Je mag ook beroep doen op een expert (architect of vastgoedmakelaar): in dat geval worden de kosten gedeeld tussen de huurder en de verhuurder. Werd er geen plaatsbeschrijving opgesteld, speelt dat in het voordeel van de huurder. De verhuurder zal dan heel veel moeite hebben om te bewijzen dat eventuele schade nog niet aanwezig was.

De huur opzeggen

De duur van de opzeg hangt af van de duur van het contract. Spreken we over 3 jaar of minder? In dat geval is het niet mogelijk om de overeenkomst vroegtijdig af te breken, buiten als dat specifiek in het contract vermeld staat. Gaat het over een 9-jarencontract? Dan kan je dat wél op elk moment beëindigen, al hangen daar wel bepaalde voorwaarden aan vast.

3-6-9?

Een huurcontract van meer dan 3 jaar wordt beschouwd als een contract van lange duur en bevat dezelfde voorwaarden als een 9-jarencontract. Daarom spreken we van 3-6-9. Wil je het eerste jaar al vertrekken, dan betaal je een opzeg die gelijk is aan 3 maanden huur. Vetrek je in het tweede jaar, betaal je 2 maanden en stap je het in de loop van het derde jaar af, moet je 1 maand huur bijbetalen. Na het derde jaar is het gratis om te vertrekken maar hou wel rekening met de opzegtermijn van 3 maanden. Een tip voor wie wil beëindigen: stuur je opzegbrief steeds via aangetekend schrijven. De opzeg gaat dan in vanaf de eerste dag van de maand erop.

Het komt minder vaak voor maar ook de verhuurder kan de huur vroegtijdig opzeggen. Hij of zij moet je dan een compensatie bieden die gelijkstaat aan 9 maanden huur (na 3 jaar) of 6 maanden huur (na 6 jaar), behalve als die persoon besluit om zelf in de woonst te trekken of om renovatiewerken te verrichten.

De woning- of brandverzekering

Als huurder ben je ertoe verplicht om het pand in de oorspronkelijke staat vrij te geven: de zogenaamde huurdersaansprakelijkheid. Neem daarom altijd een woningverzekering die je beschermt, ook wel brandverzekering genoemd. Deze dekt de belangrijkste minimumrisico’s, vastgelegd bij wet. Denk hierbij aan brand, natuurrampen en explosies. Meestal komen daar nog een paar standaardrisico’s bij zoals waterschade en glasbreuk. De woningverzekering dekt ook de schade die je bezittingen kunnen oplopen. Denk maar aan meubels, persoonlijke spullen, kledij…

Veroorzaak jij of een van je gezinsleden per ongeluk materiële en lichamelijke schade aan anderen? Dan vergoedt je familiale verzekering eventuele kosten.

Is zo’n brandverzekering verplicht?

Een woning- of brandverzekering is in ons land niet verplicht maar de meerderheid van de verhuurders neemt hem wel op als verplichting in het huurcontract. Als huurder ben je altijd vrij om je eigen verzekeraar te kiezen, zelfs wanneer je huisbaas een eigen woningverzekering heeft voor het huis of appartement. Je kan dus nooit verplicht worden om een contract af te sluiten bij de verzekeraar van de eigenaar.

Meer weten?

Je droomwoonst gevonden maar nog geen verzekering geregeld? Dan raden we de ING Home Insurance voor huurders aan. Deze is er eentje op maat: de premie wordt berekend op het aantal vierkante meter en je kan ze gewoon online aanvragen. Je bent onmiddellijk verzekerd na je inschrijving en kan 24 op 24 beroep doen op een hulplijn.

Ontdek de voordelen van ING Home Insurance of maak een afspraak met een van onze experts in een ING-kantoor in je buurt.