Mag je huurder zonnepanelen plaatsen?

10/09/2018

Een huurder wil zonnepanelen plaatsen op het dak van het huis dat hij huurt. Moet hij daarvoor de toestemming van de verhuurder hebben? Wat gebeurt er bij het einde van de huur?

Om zijn electriciteitsrekening te verminderen wil je huurder zonnepanelen plaatsen op de woning die hij van je huurt. Hij is nu eenmaal zinnens om daar toch nog voor heel wat jaren te blijven wonen. Moet je dat als verhuurder dan zo maar aanvaarden? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Toestemming nodig

Als je huurder zonnepanelen wil plaatsen die worden verankerd op het dak, heeft hij daarvoor je toestemming nodig. Zonder jouw akkoord kan de huurder dus niet tot de plaatsing overgaan. Doet hij dat toch dan kan je eisen dat de huurder de panelen verwijdert en het dak herstelt in zijn oorspronkelijke toestand. Je kan ook wachten en de panelen op het einde van de huur gratis opeisen.

Maak goede afspraken

Ga je akkoord met de plaatsing maak dan goede afspraken met je huurder. Die afspraken zet je best ook op papier. Zo kan je overeenkomen wie de installatiekosten betaalt en wat er gebeurt met de installatie bij het einde van de huur. Weet dat je als verhuurder perfect kan afspreken dat je je huurder geen enkele vergoeding moet betalen voor de panelen en dat die jouw eigendom worden.

Voor wie zijn de opbrengsten?

Als je huurder de zonnepanelen installeert heeft hij het voordeel van de gratis stroom. Ook de eventuele groenestroomcertificaten die hij zou krijgen komen aan hem toe zolang hij de woning huurt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)