Als een huurder niet opdaagt voor de rechtbank…

2/08/2018

Als verhuurder heb je een discussie met een huurder. De zaak escaleerde dusdanig dat die uiteindelijk voor de rechtbank komt. Maar wat gebeurt er dan als je huurder niet opdaagt op de rechtbank? Wat zijn in dat geval je rechten?

Je huurder betaalt de maandelijkse huur niet correct. Of hij verdween met de noorderzon en laat je pand beschadigd achter. De discussie komt uiteindelijk voor de rechtbank waar je huurder … niet opdaagt.

Verzoening

Riep je je huurder op in verzoening voor de vrederechter en verschijnt je huurder daar niet, dan ben je niets vooruit. De rechter kan dan alleen maar vaststellen dat je huurder niet aanwezig is. Er kan dan geen verzoening worden bereikt. De rechter zal in dat geval al evenmin een uitspraak doen. De oproeping in verzoening is dan zonder meer een maat voor niets.

Een ‘echte’ procedure

Als je je huurder betrok in een echte procedure (via een dagvaarding of verzoekschrift) dan liggen de zaken anders. Als je huurder dan niet komt opdagen, kan je zijn veroordeling vragen. Je kan dan aan de rechter vragen dat die je een zogenaamd verstekvonnis geeft. In zo’n vonnis zal de rechter normaal gesproken de vordering die je stelde integraal inwilligen.

Verzet of beroep

Het feit dat je een verstekvonnis kreeg betekent nog niet dat de zaak noodzakelijk afgelopen is. Je huurder zou namelijk alsnog kunnen reageren tegen het verstekvonnis en daar bv. verzet of hoger beroep tegen kunnen aantekenen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten)