Deelt je echtgenoot mee in je huurinkomsten?

12/07/2018 - partner: Immovlan.be

Je bent alleen eigenaar van een onroerend goed dat je verhuurt. Deelt je echtgenoot dan mee in de huurinkomsten daarvan? Of zijn die voor jou alleen?

Stel : je kocht voor het huwelijk al een onroerend goed aan of je kreeg dat geschonken door je ouders. Of je bent gehuwd onder een stelsel van scheiding van goederen en kocht alleen een appartement aan met het oog op de verhuur ervan? Voor wie zijn dan de huurinkomsten?

Wettelijk stelsel

Als je getrouwd bent onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten) dan zijn de huurinkomsten voor de huwgemeenschap. Dat betekent meteen dat je echtgenoot er in meedeelt. Dit ‘delen’ houdt echter op voor de inkomsten die worden verworven vanaf het moment dat je uiteengaat en meer bepaald van zodra je een echtscheidingsprocedure start.

Scheiding van goederen

Bij een stelsel van scheiding van goederen ligt dat anders. Daar zijn de huurinkomsten die je verwerft uit een eigen onroerend goed wel eigen. Hou er wel rekening mee dat je zal moeten bijdragen in de lasten van het huwelijk. Dat betekent dan ook dat je bv. de huurinkomsten die je gebruikte om het uitgavenpatroon van het gezin te financieren niet (zelfs niet deels) zal kunnen terugvorderen van je ex.

Alimentatie

Bij het bepalen van een eventuele onderhoudsuitkering die je verschuldigd bent voor je ex-partner en/of voor je kinderen kan de rechtbank overigens al eveneens rekening houden met de huurinkomsten die je verwerft, ongeacht onder welk huwelijksstelsel je getrouwd was. Op die manier deelt je (ex-)echtgenoot daar dus mogelijks onrechtstreeks weer voor een stukje in mee.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)