Zo kan je reageren als je huurder loog bij de ‘selectie’

9/07/2018

Je verhuurt een woning. De kandidaat-huurder waar je uiteindelijk mee in zee gaat blijkt destijds te hebben gelogen over zijn inkomsten. Of hij legde je zelfs een valse loonfiche voor. Wat kan je dan doen?

Het gebeurt wel eens dat een kandidaat-huurder niet volledig eerlijk is over zijn financiële situatie. Als je je woning dan aan hem verhuurt en hij later de huur niet correct kan betalen, zit je met een probleem. Hoe kan je reageren?

Selecteren mag

Als verhuurder mag je wel degelijk informeren naar het inkomen van je kandidaat-huurders. Dat blijkt uit een advies van de Privacycommissie. Ook de nieuwe huurdecreten (en ordonnantie) in Wallonië, Brussel en Vlaanderen bevestigen dat. In Wallonië mag je zelfs het bewijs van de betaling van de laatste drie huurprijzen opvragen.

De huurder liegt

Als je kandidaat-huurder liegt over zijn inkomsten of als hij je valse documenten voorlegt (bv. een valse loonfiche), dan pleegt hij eigenlijk bedrog hetgeen niet toegelaten is. Je zal de leugens wel moeten kunnen bewijzen. Dat kan je bv. doen als de huurder je effectief een valse loonfiche bezorgde. Wat door de kandidaat mondeling werd gezegd valt moeilijker te bewijzen.

Sanctie

Bij bedrog van je huurder kan je eventueel de nietigverklaring van de huurovereenkomst vragen aan de rechtbank. Bovenop kan je van de huurder eventueel een schadevergoeding vragen. Als de rechtbank op je vraag ingaat eindigt de huur en kan je met een andere huurder in zee gaan. Doe voor een dergelijke procedure een beroep op de diensten van een advocaat.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)