Als iemand anders de huur betaalt…

7/05/2018

Je verhuurt een woning of appartement. Je stelt vast dat de huur betaald wordt door iemand anders dan de huurder. Moet je dan reageren of kan je integendeel het zo maar laten betijen?

Als verhuurder wil je dat je huurder de maandelijkse huur stipt betaalt. Maar moet je je zorgen maken als iemand anders de huurprijs stort op je rekening?

Betaald is betaald

Op het eerste gezicht maakt het voor jou als verhuurder niet uit wie de huur op je rekening stort. Zolang je de maandelijkse huur maar op je rekening krijgt lijkt alles in orde te zijn.

Andere huurder?

Niettemin bestaat het risico dat diegene die de huur betaalde later komt zeggen dat hij in de plaats kwam van de oorspronkelijke huurder. En dat jij, door de betaling te aanvaarden daarmee akkoord ging. Informeer dan ook bij de huurder wat er aan de hand is als iemand anders de huur betaalt.

Blijkt iemand enkele keren de huur te betalen omdat de huurder in tijdelijke problemen zit, dan is er geen probleem. Zit diegene die betaalde in werkelijkheid in het verhuurde pand dan is het een kwestie van te reageren. Stuur een aangetekende brief aan je huurder en laat hem weten dat het niet is omdat iemand anders betaalde dat hij de huur naar de toekomst niet zou moeten betalen. Aan diegene die betaalde kan je laten weten dat hij door te betalen niet in de plaats komt van je huurder.

Belastingen

Het kan ook gebeuren dat bv. een vennootschap of ondernemer plots de huur betaalt. Ook dan is het een kwestie van voorzichtig te zijn. De kans is dan niet onbestaande dat die vennootschap de betaalde huur als kost inbrengt in het kader van de belastingen waardoor jij als verhuurder daarop ook belastingen riskeert te moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)