Zo verzeker je je tegen huurachterstallen en huurschade

26/03/2018 - partner: Immovlan.be

Als je een woning verhuurt is het altijd afwachten of je huurder de maandelijkse huur wel betaalt. Bovendien bestaat de kans dat je huurder schade toebrengt aan je woonst die je uiteindelijk niet op hem kan verhalen. Maar wist je dat je hiervoor als verhuurder een verzekering kan afsluiten?

Eerder wezen we al op de mogelijkheid die je als verhuurder hebt om je aan te sluiten bij het Vlaams Huurgarantiefonds. Maar wist je dat je ook bij bepaalde maatschappijen een polis kan afsluiten die je huurrisico’s dekt?

Wat is er gedekt?

Wat er precies gedekt is in zo’n verzekering hangt af van maatschappij tot maatschappij. Lees er dan ook de polisvoorwaarden op na. Bekijk ook grondig wat de precieze voorwaarden zijn om op de waarborgen uit de polis een beroep te kunnen doen.

Waarover gaat het zo al?

Normaal betaalt de verzekering je de huur die je huurder niet betaalt terug (met een zeker maximum). Het kan daarbij wel vereist zijn dat je deze huur eerst moet invorderen voor de rechtbank en je ze na een gunstig vonnis nog niet kan recupereren. Bovendien komt de verzekering tussen als je huurder huurschade veroorzaakt en krijg je bijvoorbeeld juridische bijstand als je een geschil hebt met je huurder.

Wat kost het?

Voor de verzekering zal je een premie moeten betalen. Die bedraagt allicht een percentage van de maandelijkse huur. Ook hier hangt het af van maatschappij tot maatschappij hoeveel men je precies zal aanrekenen. Reken in de orde van grootte van 2 à 7 % van de huurprijs, afhankelijk van de waarborgen die je krijgt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)