Stuur eens een ‘aangetekende e-mail’ naar je (ver)huurder

13/03/2018 - partner: Immovlan.be

Als je een onroerend goed (ver-)huurt gebeurt het wel eens dat je een aangetekende brief moet sturen naar je (ver-)huurder. Maar wist je dat je sinds kort ook kan werken met een aangetekende e-mail die dezelfde waarde heeft?

Enkele weken geleden werd het eerste bedrijf erkend dat een platform biedt waarmee je een aangetekende e-mail kan versturen. Meer bepaald kan je hiervoor terecht op de website https://www.aangetekende.email. Binnenkort zullen er overigens allicht nog andere aanbieders volgen.

Waarde

Als je een aangetekende brief verstuurt, heb je meteen een bewijs van de verzending ervan. Diegene aan wie je de brief stuurt kan maar moeilijk komen zeggen dat hij de brief niet ontving. Voor wat betreft een aangetekende e-mail geldt hetzelfde. Die heeft nu eenmaal dezelfde bewijswaarde als een aangetekende brief.

Hoe werkt het?

Om een aangetekende e-mail te kunnen verzenden moeten zowel jij als de ontvanger van de brief geregistreerd zijn op het platform. Wil je een mail aangetekend verzenden dan log je in op het platform met je eID, je stelt het bericht op en ondertekent het elektronisch. Er wordt door de aanbieder van de mail een elektronische zegel en tijdstempel over het bericht geplaatst. De ontvanger op zijn beurt logt ook in op het platform en ondertekent het bericht met zijn eID. Ook hier wordt gezorgd voor een elektronische zegel en tijdstempel als  bewijs van ontvangst.

En de prijs?

Los van het feit dat je je niet meer moet verplaatsen naar het postkantoor om zo’n aangetekende e-mail te verzenden, is het ook goedkoper dan een aangetekende brief. Die zou namelijk maar een fractie kosten van een aangetekende brief.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)