Zo kan je het beheer van je verhuurd appartement uit handen geven…

5/03/2018

Je bent eigenaar van één of meerdere panden die je verhuurt. In dat geval kan je wel eens een beroep doen op een rentmeester. Die kan je helpen om de huur te innen en je onroerend goed professioneel te beheren. Wat moet je hiervan weten?

Als je een onroerend goed verhuurt wil je je misschien liever niet zelf bezig houden met het innen van de huur, het opvragen van indexaties en met allerhande herstellingen die er nodig zijn aan je pand. In dat geval kan je hiervoor een professioneel (een zogenaamde rentmeester) inschakelen.

Wat doet een rentmeester?

In het contract dat je met zo’n rentmeester afsluit staat wat die zoal voor jou kan betekenen. Zo kan hij je helpen met het afsluiten van huurcontracten, het innen van de huren, het opvragen van indexaanpassingen, het regelen van herstellingen enz. Ga je zo’n contract aan, kijk dan alleszins na voor hoelang je dit afsluit. Gaat het om een contract voor een onbepaalde tijd, weet dan dat je een opzegtermijn zal moeten naleven als je het wil beëindigen.

Hij moet erkend zijn

Niet iedereen mag als rentmeester aan de slag gaan. Om deze job te kunnen uitoefenen moet men erkend zijn bij het beroepsinstituut van de vastgoedmakelaars. Een rentmeester moet zich ook elk jaar bijscholen

Wat kost het?

Als je een beroep doet op een rentmeester is dat vanzelfsprekend niet gratis. Deze zal je een vergoeding vragen voor zijn prestaties. Het gaat daarbij veelal om een percentage van de maandelijkse huur. De rentmeester zal die huur innen en het bedrag dat hij je aanrekent inhouden op die huur. Reken daarbij op een percentage in de orde van grootte van 6 %, waarbij het percentage ook afhankelijk is van wat je allemaal van de rentmeester verwacht.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)