Een woning verhuren: volg ons 10-stappenplan

2/09/2014

Een huis of appartement verhuren, brengt altijd heel wat extra geld in het laatje. We raden het echter ten stelligste af om het avontuur aan te gaan zonder een degelijke voorbereiding! Veel rechtszaken ontstaan immers door een gebrek aan waakzaamheid tijdens bij het verhuren van de woning. 

 

1. Inspecteer de woning

Wanneer de kamers leeg zijn, kunnen sommige problemen makkelijker worden opgemerkt door de mogelijke huurders. Repareer barsten, kleine onregelmatigheden, problemen met de elektriciteit, etc…
 

2. Denk aan de veiligheid

De toekomstige huurders zullen een veilige woning zeer zeker weten te appreciëren. Denk hierbij aan een brandmelder in de woonkamer, slaapkamer(s), kinderkamer en eventueel een blusdeken in de keuken.

3. Maak alles schoon

Niets zo vervelend voor toekomstige dan een vies huis of appartement. Maak de vloer, de ramen en vloer(bekleding) proper. Als het nodig is, schilder dan ook de muren in een neutrale kleur. Alles lijkt dan geheel proper als je de toekomstige huurders ontvangt.
 

4. Stel vast hoe je het huurhuis gaat beheren

Als je je huurhuis zelf gaat beheren, zorg er dan voor dat je een geldig huurcontract hebt (ontdek en download onze standaard contracten).

Het is eveneens mogelijk om de hulp van een makelaar in te roepen. Normaal gesproken krijgt een makelaar 4 tot 12% van de huurkosten en zorgt hij ervoor dat de ideale huurder gevonden wordt, de huur betaald wordt, kleine reparaties uitgevoerd worden (die van het contract afhangen) en dat indien noodzakelijk de huurder uit het huis verwijderd wordt.

Ontdek hier onze partnermakelaars in uw regio >

5. Breng de verzekeringsmaatschappij op de hoogte

Het is belangrijk de verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen van het feit dat je niet meer in de woning verblijft. De maatschappij zal je dan een ad-hoc-contract meegeven.

6. Stel de huurprijs vast

Op Immovlan.be kan je de huurwaarde van je woning vaststellen door deze te vergelijken met vergelijkbare woningen (verschillende woningen, geografische ligging, voorzieningen, installaties…). Vergeet niet dat de periode wanneer je je woning te huur zet een invloed kan hebben op zijn aantrekkingskracht. Normaal gesproken zijn de periodes van maart tot juni en van september tot oktober de beste periodes om je woning te verhuren.
 

7. Plaats je advertentie op Immovlan.be

Onthoudt u er niet van om je woning te beschrijven en zoveel mogelijk foto’s te uploaden zodat eventuele huurders een duidelijk beeld krijgen van je woning.

Plaats je advertentie GRATIS op Immovlan.be >

 

8. Maak een lijst van mogelijke huurders

Het is belangrijk dat beide partijen zoveel mogelijk informatie van elkaar ontvangen.

– De verhuurder kan hulp krijgen door contact op te nemen met een voormalige verhuurder om informatie in te wnnen over een mogelijke kandidaat;
– Het is goed om kennis te nemen van zijn solvabiliteitsratio door bewijspapieren op te vragen zoals een salarisstrookje of het bewijs dat hij zijn huur steeds tijdig kon betalen;
– Het is aan te raden om een kopie van de identiteitskaart en een recent verblijfsbewijs van de lokale overheid van de mogelijke kandidaat aan te vragen.

In België heeft de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer toestemming gegeven om informatie over de kandidaat op te zoeken, zolang het evenredigheidsbeginsel niet uit het oog verloren wordt. Je hoeft je dus niet schuldig of indiscreet te voelen.

Vergeet echter niet dat je gestraft kan worden als je kandidaten discrimineert om wille van hun leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, politieke standpunten, taal, gezondheid, handicap of uiterlijke kenmerken.

9. Neem de tijd om de ‘juiste’ huurder te vinden

In de praktijk komt het vaak voor dat mensen overhaaste beslissingen nemen door niet na te denken en hierdoor van mening veranderen en vervolgens niet in de woning willen wonen, ook al is het contract getekend en hebben ze een voorschot betaald. Het kost de huisbaas heel wat tijd en geld als hij weer opnieuw moet beginnen.

10. Onderteken het contract

Indien je de woning aan een stel verhuurt is het noodzakelijk dat beide personen het contract ondertekenen, ook al zijn ze niet getrouwd.