Wat gebeurt er met de huur bij een overlijden?

3/11/2014

Je huurder sterft. Wat gebeurt er dan met de huur? En wat als je ouder die een appartement verhuurde overlijdt?

 
 

Je huurder sterft

 
Als je huurder sterft komt er daardoor niet automatisch een eind aan de huurovereenkomst.  Het huurcontract blijft gewoon lopen. De erfgenamen van de huurder worden je huurders. Zij mogen het huurhuis bewonen en moeten de huur betalen. In de huurovereenkomst kan je wel een afwijkende regeling afspreken. Je kan daar bv. overeenkomen dat door het overlijden van je huurder het huurcontract wel stopt.
 
De erfgenamen zijn wellicht niet geïnteresseerd in de huur. Ze hebben allicht al een huis waar ze zelf in wonen en willen ook niet langer de huur betalen. Op jouw beurt wil je wellicht aan iemand anders verhuren. Probeert met hen dan ook een regeling te treffen. Je kan bv. afspreken dat de huur nog 1 maand verder loopt om het huis te kunnen leegmaken en dat ze je bovenop een opzegvergoeding betalen. Zet een dergelijke overeenkomst op papier en laat ze -als dat kan- ondertekenen door alle erfgenamen. 
 

Verhuurder sterft

 
Ook als de verhuurder overlijdt blijft het huurcontract gewoon verder lopen.  De erfgenamen van de verhuurder treden dan in diens rechten in het kader van de huurovereenkomst.
 
De huurder kan het overlijden niet aangrijpen om geen huur meer te betalen. De huurgelden die de huurder betaalt vallen in de nalatenschap. Ze moeten worden verdeeld tussen de erfgenamen, samen met de rest van wat in de nalatenschap valt.
 
{{NEWSLETTER_BOX}}