Kan je je huurder de kosten van de makelaar laten betalen?

28/09/2015

Je kan je huurder niet verplichten om de kosten van een makelaar (om het pand opnieuw te huur te stellen) te betalen. Doe je dat toch dan is zulke bepaling niet geldig.

Als je huurder de huurovereenkomst van je woning of appartement beëindigt, moet je op zoek gaan naar een andere huurder. Mogelijks doe je daarbij een beroep op de diensten van een vastgoedmakelaar. Maar kan je in het huurcontract met je huurder niet overeenkomen dat hij de vergoeding die je daarvoor aan je makelaar zal moeten betalen op zich moet nemen?

De wet is duidelijk

In een huurovereenkomst die valt onder de woninghuurwet mag geen clausule staan dat de kosten van bemiddeling door een derde bij de verhuur (zoals bv. de kosten van een vastgoedmakelaar) ten laste van de huurder vallen. Als er toch een dergelijke clausule in het contract staat is ze niet geldig.

Als verhuurder moet jij dus de kosten dragen van het opnieuw te huur stellen van de woning of het appartement. Wordt je huurder toch verplicht de makelaar te betalen dan kan hij dat weigeren en dit zelfs als hij rechtstreeks een contract met de makelaar in kwestie moest afsluiten (en jij als verhuurder daar dus niet in tussenkwam).

De huurder beslist het zelf

Je huurder kan wel nog altijd zelf beslissen om via een makelaar op zoek te gaan naar een nieuwe huurder (en dit bv. om op die manier je geen vergoeding te moeten betalen wegens de opzeg). Doet hij dat op eigen initiatief dan ben je natuurlijk niet verplicht de kosten van de makelaar op jou te nemen. Je huurder zal die dan moeten betalen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)